neo test مدیریتی


عزیز،به بخش نتایج کامل آزمون نئو خوش اومدی! نتایج در سه بخش آماری، تخصصی و تحلیلی تقسیم بندی شدند که در ادامه عملکرد شما در 5 عامل شخصیتی در هر بخش ارائه شده است!



برای اینکه بتونی به راحتی نمودارها و جداول گزارش رو ببینی، بهتره گوشی رو به حالت افقی بگیری!

افقی گرفتن گوشی

بخش اول: نتایج آماری

در یک نگاه نتایج 5 عامل شخصیتی خود را بررسی کنید




درصد دریافتی هر کدام از 5 عامل شخصیتی در شما

نام مولفه نمره شما (%)  وضعیت
روان نژندی حد پایین
برون گرایی حد پایین
اشتیاق به تجارب تازه % حد پایین
توافق پذیری % حد پایین
مسئولیت پذیری % حد پایین

نمودار تجمعی 5 عامل شخصیتی شما

این نمودار عملکرد شما در هر 5 عامل شخصیتی رو نشون میده! (داده ها بر اساس میانگین تمام آزمون های شما محاسبه شدند.)

[gfchart id=”13716″]

برای مشاهده این نمودار لطفا گوشی خود را به حالت افقی گرفته و یا از نمایشگر بزرگتری مثل تبلت، کامپیوتر و یا لپتاب استفاده کنید!

بررسی 9 تیپ شخصیتی شما

در شرایط 9گانه زیر، منطبق ترین حالت با خود را مشاهده کنید.


سبک تعاملی

رهبر پذیرنده متواضع رقابتی

گرایش شغلی

مصرف کننده تعامل گر خلاق درون نگر خانه نشین

سبک بهزیستی

بدبین افسرده خو بیش هیجانی خوش بین بی تفاوت

سبک دفاعی

ناسازگار بیش حساس سازگار غیر حساس

سبک کنترل خشم

تندخو محبوب آسان گیر خونسرد

سبک کنترل تکانه

بی کنترلی بیش کنترلی هدایت شده آرام

سبک فعالیت

عاشق تفریح زرنگ زحمتکش بی حال

سبک یادگیری

رویا پردازان دانشجوی خوب کتابدار بی میل

کاراکتر

خوش نیت نوع دوست موثر خود ارتقا دهنده تمایز نایافته

بخش سوم: نتایج تحلیلی

جزئیات دقیق 5 عامل شخصیتی شما!




1- روان نژندی

معرفی

این ویژگی به نام های دیگری مثل روانرنجوری، عصبیت، نوروتیسیسم و نوروزگرایی نیز مشهور است. همان طور که از اسم آن پیداست این ویژگی به پریشان کننده، تهدیدکننده و ناامن برداشت کردن دنیا توسط فرد اشاره دارد و این احساسات منفی و بی ثبات است که فرد را از نظر روانشناختی، آزرده می کند. مفهوم مقابل روان آزردگی در نئو ، ثبات هیجانی است که به باثبات بودن و متعادل بودن احساسات در فرد اشاره دارد. اما فرض آزمون نئو بر این است که افراد معمولا بین این دو حد افراطی قرار دارند. یعنی نه کاملا روان آزرده هستند و نه کاملا دارای ثبات هیجانی!

درصد روان نژندی شما: %

برخلاف آنچه انتظار می رود، اینکه نمره پایینی در این ویژگی دریافت کردید، یک خبر خوب است! چراکه نشان می دهد که دارای ثبات عاطفی قابل قبولی هستید و معمولا روحیه ای آرام، معتدل و راحتی دارید. این ویژگی های خوب به شما کمک می کنند تا موقعیت های پر استرس و پیچیده را بدون آشفتگی و با کنترل رفتاری کامل، مدیریت کنید. اما گرفتن نمره پایین کاملا هم خوب نیست! خونسردی و آرامش شما گاهی به نقطه ضعف شما تبدیل شده و توانایی شما در پیشگیری از اتفاقات ناگوار را به شدت کاهش می دهد.

  معرفی این دسته

– این دسته، ویژگی های مقابل روان آزردگی را دارند. این افراد در پاسخ به موقعیت ها، کمتر با هیجان منفی پاسخ می دهند. معمولا از نظر هیجانی، باثبات هستند و از زندگیشان رضایت دارند. تحقیقات علمی نشان داده این افراد، مشکلات جسمی، روانشناختی و استرس کمتری را در طول زندگی تجربه می کنند، معمولا آرام هستند و احساسات منفی مثل غم، افسردگی و نگرانی در آن ها به ندرت دیده می شود. روی دیگر سکه این است که این افراد در برابر تخلف از هنجارهای اجتماعی، برانگیختگی و ناراحتی کمی را احساس می کنند. همین مساله باعث می شود این دسته افراد با احتمال بیشتری درگیر رفتارهای بزهکارانه و مجرمانه شوند. همچنین به دلیل اضطراب پایین در این افراد، ممکن است پیامد اعمالشان را در نظر نگیرند و درگیر کارهای خطرناک و پر ریسک شوند.

توصیه برای تو

خیلی خوبه که میتونی آرام باشی و در برابر استرس ها عاقلانه و بی هیجان رفتار کنی! و البته قابل ستایشه!
اما خیلی حواست باشه که دیگه همه چیو نباید بی ضرر و آرام در نطر بگیری! سعی کن پیامدها و عواقب هرکاری رو در نظر بگیر و البته با همون منش و اعتدال خودت رفتار کن!


مقایسه روان نژندی شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13717″]



2- برون گرایی

معرفی

– تیپ شخصیتی برونگرا Extraversion یا Extroversion یکی از ‍‍5 عامل اصلی شخصیتی در مدل NEO می‌باشد. برونگرائی به معنای اجتماعی بودن و روابط بهینه با دیگران است. این افراد دوستدار دیگران بوده و تمایل به شرکت در اجتماعات و مهمانی‌ها را دارند. این افراد رفتاری قاطعانه دارند و کاملا فعال و اهل گفتگو هستند. آنها عاشق هیجان بوده و نسبت به آینده امیدوراند.

درصد برون گرایی شما: %

شما آدم درون گرایی هستید در نتیجه تنهایی را به دور هم بودن ترجیح می دهید و بیش از هر چیز دوست دارید خیلی از کارها را بدون سایر افراد انجام بدهید!

  معرفی این دسته

– افراد درون‌گرا از شرکت در جلسات تیمی یا مهمانی‌ها لذت نمی برند، اما در مکالمات یک‌به‌یک بسیار قوی عمل می‌کنند و از آن لذت می برند. درون‌گرا بودن می تواند معایبی هم داشته ‌باشد! گاهی، افراد درون‌گرا ممکن است برای برقراری روابط با دیگران دچار چالش شده و نتوانند از فرصت ها و مزایی که در ارتباط سازی وجود دارد استفاده کنند.
افراد درون گرا معمولا اولین کسی نخواهند بود که در برای انجام کاری داوطلب شوند درنتیجه دیگران ممکن است فکر کنند این افراد ابتکار عمل ندارند! یا شاید در ارتباط با مدیران خود خیلی راحت نباشند!
اما افراد درون گرا معمولا خیلی کمتر دچار فرسودگی شغلی می شوند البته که ممکن است نیاز به استراحت نیز داشته باشند چراکه کارهای خود رو به دیگران واگذار نمی کنند و بیش از اندازه احساس تنهایی می کنند! و ممکن است به این دلیل اعتماد به نفس کمی داشته باشند و زود عصبانی شوند! با توجه به این ویژگی ها، شغل افراد درون گرا باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
• بتوانند کارهای مستقل بسیاری را انجام بدهند!
• محیط آرامی برای کار کردن داشته باشند!
• به مهارت‌های شنیداری عالی نیاز داشته باشد!
• بتواند هر بار روی یک کار تمرکز کند!
• به آموزش افراد ملزم باشد!
• بتواند برنامه‌ی خود را تنظیم کند و تصمیم‌گیرنده آن باشد!
• درگیر تجزیه ‌و ‌تحلیل داده‌ها باشد!.
به همین دلیل بسیاری از افراد درون‌گرا در مشاغل طراح منظره، مدیر حسابداری، مدیر تولید محتوا، برنامه نویسی، نویسندگی، معلم، سرآشپز، طراح گرافیک یا کتابدار بسیار موفق عمل می‌کنند.

توصیه برای تو

چه درون‌گرا باشی و چه برون‌گرا، باید یاد بگیری که چه موقع به مسئولیت‌هایی که در شرح وظایفت نیست، نه بگی و اگر به کمک نیاز داری، درخواست کمک کنی.
با توجه به اینکه درونگرا هستی پس بهتره سعی کنی کمی با این رفتارها مقابله کنی! کافیه تصمیم های کوچیک و هدف های کوچیک برای خودت قرار بدی و به سمتشون پیش بری! مثلا در جلسه فلان روز تلاشم رو میکنم که داوطلب بشم و با اعتماد به نفس فلان موضوع رو ارائه کنم!


مقایسه برون گرایی شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13718″]



3- اشتیاق به تجارب تازه

معرفی

میزان اشتیاق افراد به کسب تجربیات تازه یکی از شاخص های شناخت شخصیت آنها در کار و زندگی است. این گونه افراد مدام به دنبال یافتن اطلاعات و تجربیات جدید هستند و در صورت دستیابی به تجربیات جدید، احساس خوبی خواهند داشت. همین موضوع باعث ترغیب آن ها به کسب تجربیات جدید و در نهایت موفقیت آن ها در کار و زندگی می شود. در مقابل این گونه افراد ، افرادی هستند که میلی به دستیابی به تجربه و اطلاعات جدید ندارند. همین امر باعث جلوگیری از پیشرفت آن ها می شود . شناخت این بعد از شخصیت بسیار به افراد کمک می کند .

درصد اشتیاق به تجارب تازه شما: %

نمره شما در این شاخص پایین است! احتمالا بیشتر دوست دارید رفتار متعارف داشته باشید و نظرات و دیدگاه خود را حفظ کنید! ممکن است از بین گزینه های مختلف، بیشتر تمایل داشته باشید چیزهایی که آشنا هستند رو تجربه کنید!

  معرفی این دسته

– این دسته از افراد معمولا به دلیل انعطاف پذیری بسیار پایین، حیطه محدودتری را تجربه می کنند و بیش از هر چیز به دنبال ثبات هستند. درنتیجه نمی توان آن ها را افرادی قدرت طلب یا فرصت طلب دانست.

توصیه برای تو

تجربه های جدید امکان لذت بردن از چیزهای جدید رو برات فراهم میکنه! تمامی اختراعات، تصمیمات و اتفاقات مهم جهان امروز توسط افرادی ایجاد شدن که حاضر شدند پاشون رو فراتر بزارن!
تجربه ی چیزهای جدید، از بی حوصلگی و کسل شدن جلوگیری میکنه و همچنین تلاش برای تجربه ی چیزی جدید تو رو وادار به رشد می کنه!
اگر همیشه همون کارهای قبلی رو انجام بدی رشدی هم در کار نیست! باید حرکت تازه ای رو انجام بدی و یا به قول معروف خودت رو یه تکونی بدی!
حالا این حرکت جدید میتونه یک نگرش جدید، طرز فکر جدید و یا یک اقدام جدید باشه!
سعی کن در برابر ایده های جدید و موقعیت های نو خیلی گشاده رفتار کنی و بهشون فکر کنی! خیلی سریع نه نگو و به راحتی ازشون رد نشو!

احتمالا اگه به یه کشور جدید بری غذاهای عجیب و جدید اونجارو امتحان نمیکنی و میترسی! ببین کلا تجربه موارد جدید نیاز به کمی شجاعت داره! از چیزهای کوچیک شروع کن! مثلا وقتی کافی شاپ یا رستوران رفتی سعی کن اینبار یه سفارش جدید بدی که تا حالا امتحان نکردی!
یا مثلا وقتی داری درباره راه حل یک مسئله فکر میکنی سعی کن یه مسیر جدید رو اولویت خودت قرار بدی!
فیلم هایی که در رابطه با استارت آپ ها و مسائل کارآفریتی هستند میتونن بهت انگیزه تجربه کردن چیزهای جدید رو بدن!


مقایسه اشتیاق به تجارب تازه شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13719″]

4- توافق پذیری

معرفی

شاخص توافق پذیری، ارتباطات میان فردی را مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌ دهد. فرد توافق پذیر به راحتی با افراد دیگر ارتباط دوستانه و صمیمی برقرار می‌ کند. اینگونه افراد از شرکت در اجتماع و همچنین کارهای گروهی لذت می برند و کارهای گروهی را به کارهای انفرادی ترجیح می دهند . افراد توافق پذیر اهل رقابت هستند. در مقابل اینگونه افراد ، افراد توافق ناپذیر قرار دارند. اینگونه افراد برخلاف افراد توافق پذیر کارهای انفرادی را بر کارهای گروهی مقدم می شمارند.
همچنین افراد توافق ناپذیر اهل رقابت و ریسک کردن نیستند. تشخیص توافق پذیر بودن یا توافق ناپذیر بودن در شناخت شخصیت افراد بسیار موثر و مفید است.
به نظر می رسد توافق پذیری به سمت جنبه های مثبت اجتماعی و سلامت بیشتر روانی سوق دارد. البته که منطقی است. افراد موافق، محبوب تر از افراد مخالف هستند. اما در عین حال، آمادگی برای دفاع از حق فردی نیز اولویت دارد و داشتن توافق در صحنه نبرد و دادگاه، برتری و فضیلت نیست. همان طور که داشتن دیدگاه انتقادی و داشتن شک علمی می تواند برای یک دانشمند حسن و فضیلت باشد. هیچ یک از دو قطب این شاخص، دارای منزلت اجتماعی برتر نیستند. همچنین نمی توانیم بگوییم کدام گروه از کسانی که در قطب های این شاخص قرار می گیرند، بهداشت روانی بهتری دارند.

درصد توافق پذیری شما: %

شما نمره پایینی در این شاخص گرفته اید! احتمالا نسبت به دیگران، کمی شکاک و ستیزه جو هستید! و زیاد میل به همکاری با دیگران ندارید!

  معرفی این دسته

– معمولا افرادی که نمره پایینی در این ویژگی کسب می کنند از نظر کلامی و رفتاری کمی پرخاشگر هستند و حتی از درگیری فیزیکی با دیگران نیز ابایی ندارند و نکته منفی تر آن این است که احساس گناه و پشیمانی هم نمی کنند! بعضی از این افراد از صحنه های خشن لذت می برند و عده ای نسبت به حیوانات خیلی خوش رفتار نیستند! این افراد نسبت به وفاداری دیگران مشکوک هستند و خیلی سخت اعتماد می کنند! و خیلی دوست دارند نسبت به دیگران رئیس وار رفتار کنند! افرادی که توافق پذیری پایینی دارند رفتار مثبت اجتماعی کمتری نشان می دهند. آن ها بیشتر به نیازهای شخصی خود توجه می کنند حتی زمانی که این نیازها با علایق دیگران تعارض دارد. بنابراین ممکن است اطرافیان او را به عنوان فردی خودخواه ببینند. همچنین توافق پذیری پایین می تواند به این منجر شود که فرد به انگیزه دیگران شک کند یا به آن ها اعتماد نکند. ممکن است مجادله گر بوده و کمتر تمایل داشته باشند که با افراد غریبه مکالمه برقرار کنند.افرادی که نمره پایینی در شاخص توافق پذیری می گیرند، اغلب دانشمندان، منتقدان یا سربازان خوبی می شوند.

توصیه برای تو

فکر میکنی توهم این ویژگی ها رو داری؟
با خودت صادق باش و کمی درباره این مدل ویژگی ها و اخلاقیات خودت فکر کن! بهتره از نظرات و دیدگاه دیگران نسبت به خودت کمک بگیری و سعی کنی خودت رو بیشتر بشناسی!
نمره پایین با حالات خود شیفتگی، ضد اجتماعی و اختلال شخصیتی پارانویید ممکنه همراه باشه!
میتونی یک لیست از افراد دور و بر خودت آماده کنی! خوانواده، دوستان و همکاران! ازشون سوالاتی بپرس مبنی بر اینکه از نظر اونا رفتارهات چطور به نظر میان؟ به نظرشون خودخواهی؟ درباره اعتماد کردن و ….
خلاصه سعی کن بازخورد بگیری!
و البته نسبت به بازخوردهای منفی جبهه نگیر! این لینک رو کلیک کن و مطالعه کن! درباره چطور بازخورد گرفتن بهت میتونه کمک کنه!


مقایسه توافق پذیری شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13721″]

5- مسئولیت پذیری

معرفی

یکی از روش های شناخت شخصیت افراد، درک میزان مسئولیت پذیری آن ها است. افراد مسئولیت پذیر به راحتی می ‌توانند در محیط ‌های اجتماعی مشغول به کار شوند و مسئولیت‌ کارهای مختلف را به عهده بگیرد و به بهترین شکل آن ها را به انجام برسانند. در مقابل، افراد غیر مسئولیت پذیر قرار دارند. این گونه افراد از پذیرش مسئولیت ها بیزار هستند و در صورتی که مسئولیتی به آن ها سپرده شود، معمولا نمی‌ توانند آن را به ثمر برسانند. این بُعد شخصیتی بسیار حائز اهمیت است.

درصد مسئولیت پذیری شما: %

شما نمره پایینی در این ویژگی کسب کرده اید! احتمالا خیلی در به کار گیری اصول اخلاقی دقیق نیستید! و برای رسیدن به اهداف بلندمدت رغبت بالایی نداشته و بیشتر لذت گرا هستید!

توصیه برای تو

البته که داشتن نمره پایین در این ویژگی لزوما و قطعا بد نیست اما بهتره کمی به سمت اعتدال گرایی در این ویژگی پیش بری!
برای آینده کاری و شخصی خودت هدف گذاری کن و سعی کن زمان های مشخصی بهشون اختصاص بدی!
برای رسیدن به هدف هات جایزه ای به خودت اختصاص بده و برای نرسیدن بهشون کمی خودت رو تنبیه کن!
سعی کن هدف گذاری تو زندگیت انجام بدی و البته برات مهم باشه!
اگر به کسی قولی می دی سعی کن حتما بهش پایبند باشی و براش برنامه ریزی کنی!


مقایسه مسئولیت پذیری شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13720″]

مسیرهای پیشنهادی


قدم اول!

اگر میخوای در این مورد این آزمون و تحلیل نتایجش بیشتر بدونی میتونی از طریق لینک زیر مقاله اختصاصی اون رو بخونی!

همچنین برای شناخت بیشتر خودت میتونی در تست هوش چندگانه گاردنر شرکت کنی!



دوره های آموزشی

میخوای درمورد دوره ها بیشتر بدونی؟



آزمون های تخصصی

چقدر مهارت هات رو میشناسی؟

نظرسنجی

نظرت میتونه خیلی به ما کمک کنه! پس ممنون میشم یه کوچولو وقت بزاری و کاری کنی بتونیم خدمات خیلی بهتری برات آماده کنیم