neo test مدیریتی


ملیحه عزیز،به بخش نتایج کامل آزمون نئو خوش اومدی! نتایج در سه بخش آماری، تخصصی و تحلیلی تقسیم بندی شدند که در ادامه عملکرد شما در 5 عامل شخصیتی در هر بخش ارائه شده است!



برای اینکه بتونی به راحتی نمودارها و جداول گزارش رو ببینی، بهتره گوشی رو به حالت افقی بگیری!

افقی گرفتن گوشی

بخش اول: نتایج آماری

در یک نگاه نتایج 5 عامل شخصیتی خود را بررسی کنید




درصد دریافتی هر کدام از 5 عامل شخصیتی در شما

نام مولفه نمره شما (%)  وضعیت
روان نژندی %53 
برون گرایی %57  حد نرمال
اشتیاق به تجارب تازه %52 وضعیت نرمال
توافق پذیری %67  حد بالا
مسئولیت پذیری %77  حد بالا

نمودار تجمعی 5 عامل شخصیتی شما

این نمودار عملکرد شما در هر 5 عامل شخصیتی رو نشون میده! (داده ها بر اساس میانگین تمام آزمون های شما محاسبه شدند.)

[gfchart id=”13716″]

برای مشاهده این نمودار لطفا گوشی خود را به حالت افقی گرفته و یا از نمایشگر بزرگتری مثل تبلت، کامپیوتر و یا لپتاب استفاده کنید!

بررسی 9 تیپ شخصیتی شما

در شرایط 9گانه زیر، منطبق ترین حالت با خود را مشاهده کنید.


سبک تعاملی

رهبر پذیرنده متواضع رقابتی

گرایش شغلی

مصرف کننده تعامل گر خلاق درون نگر خانه نشین

سبک بهزیستی

بدبین افسرده خو بیش هیجانی خوش بین بی تفاوت

سبک دفاعی

ناسازگار بیش حساس سازگار غیر حساس

سبک کنترل خشم

تندخو محبوب آسان گیر خونسرد

سبک کنترل تکانه

بی کنترلی بیش کنترلی هدایت شده آرام

سبک فعالیت

عاشق تفریح زرنگ زحمتکش بی حال

سبک یادگیری

رویا پردازان دانشجوی خوب کتابدار بی میل

کاراکتر

خوش نیت نوع دوست موثر خود ارتقا دهنده تمایز نایافته

بخش سوم: نتایج تحلیلی

جزئیات دقیق 5 عامل شخصیتی شما!




1- روان نژندی

معرفی

این ویژگی به نام های دیگری مثل روانرنجوری، عصبیت، نوروتیسیسم و نوروزگرایی نیز مشهور است. همان طور که از اسم آن پیداست این ویژگی به پریشان کننده، تهدیدکننده و ناامن برداشت کردن دنیا توسط فرد اشاره دارد و این احساسات منفی و بی ثبات است که فرد را از نظر روانشناختی، آزرده می کند. مفهوم مقابل روان آزردگی در نئو ، ثبات هیجانی است که به باثبات بودن و متعادل بودن احساسات در فرد اشاره دارد. اما فرض آزمون نئو بر این است که افراد معمولا بین این دو حد افراطی قرار دارند. یعنی نه کاملا روان آزرده هستند و نه کاملا دارای ثبات هیجانی!

درصد روان نژندی شما : 53%

شما هر دو ویژگی روان آزردگی و ثبات هیجانی را تقریبا به صورت مساوی دارید! احتمالا هیجانات شما گاهی پایدار است و گاهی نه! ممکن است خیلی آدم خوشحال و آرامی نباشید ولی ناراحت و نا آرام هم نیستید! به طور کلی در این عامل متوسط هستید!

  معرفی این دسته

– معمولا افراد با نمره روان نژندی بالا، به سختی می توانند در شرایط پرتنش و استرس زا عمل کنند و ممکن است کمی عقاید غیر منطقی داشته باشند و در حقیقت باید گفت کمی استرسی هستند، در صورتی که افرادی که نمره پایینی در این عامل می گیرند، ثبات هیجان بالایی داشته و با آرامش می توانند شرایط سخت و استرس زا را مدیریت کنید. به عبارت ساده تر، هر چه نمره شما در این عامل پایین تر باشد، کنترل استرس و آرمایش هیجانی شما بالاتر خواهد بود. افراد با نمره متوسط، در حالتی بین این دو قرار خواهند داشت و گاهی می توانند به خوبی شرایط را مدیریت کنند و گاهی هم احساس بر منطق غلبه کرده و هیجانات آن ها مانع از کنترل کامل شرایط می شود.

توصیه برای تو

بهتره کمی بیشتر خودت رو مورد بررسی قرار بدی و ببینی وقتی در یک شرایط کنترل نشده و استرسی قرار میگیری معمولا چطور تصمیم گیری میکنی؟ و شاید اگر از اطرافیانت هم بپرسی بتونن بهت کمک کنند!
البته با توجه به نمره ای که گرفتی احتمالا تا حالا هر دو رفتار رو از خودت نشون دادی و مطلقا به یک شیوه رفتار نمیکی و خب خیلی جای نگرانی نداره فقط بهتره کمی بیشتر به فکر سلامت روح و روان خودت باشی و آرامش رو یکی از اهداف زندگیت قرار بدی!


مقایسه روان نژندی شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13717″]



2- برون گرایی

معرفی

– تیپ شخصیتی برونگرا Extraversion یا Extroversion یکی از ‍‍5 عامل اصلی شخصیتی در مدل NEO می‌باشد. برونگرائی به معنای اجتماعی بودن و روابط بهینه با دیگران است. این افراد دوستدار دیگران بوده و تمایل به شرکت در اجتماعات و مهمانی‌ها را دارند. این افراد رفتاری قاطعانه دارند و کاملا فعال و اهل گفتگو هستند. آنها عاشق هیجان بوده و نسبت به آینده امیدوراند.

درصد برون گرایی شما : 57%

شما نه کاملا درون گرا هستید و نه کاملا برون گرا! در واقع میان گرا هستید! بعضی وقت ها با جمع بودن را ترجیح می دهیئ و هم گاهی تنهایی را!

  معرفی این دسته

– درونگرایی مطلق یعنی بیماری؛ یعنی شما به درون خودت رفته ای و ارتباط خودت با دنیای بیرون را قطع کرده اید.در مقابل، برونگرایی نیز یعنی تماما در بیرون بسر می‌برید و درون شما اهمیتی آنچنانی ندارد، درنتیجه برون‌گرایی مطلق هم خوب نیست. میان گرا یعنی هم تا حدی برونگرا و هم تا حدی درونگرا! این یعنی متعادل ترین حالت! این افراد برخی از ویژگی های برونگراها و برخی از ویژگی های درون گراها رو دارند. گرچه میان‌گراها ویژگی‌های مثبت بسیاری دارند، اما هنوز هم ایراداتی به آن‌ها وارد است. آن‌ها در انتخاب میان رویدادهای خصوصی و اجتماعی، به شک و دودلی دچار می شوند. شاید از تنها انجام دادن کارها احساس خستگی کنند و در موقعیت‌های اجتماعی‌ که با حال‌ و انرژی آن ها مطابقت ندارد، ساکت و غیرمعمول باشند. میان‌گراها درباره‌ی اهداف طولانی ‌مدت شغلی خود، زیاد مطمئن نیستند!


مقایسه برون گرایی شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13718″]



3- اشتیاق به تجارب تازه

معرفی

میزان اشتیاق افراد به کسب تجربیات تازه یکی از شاخص های شناخت شخصیت آنها در کار و زندگی است. این گونه افراد مدام به دنبال یافتن اطلاعات و تجربیات جدید هستند و در صورت دستیابی به تجربیات جدید، احساس خوبی خواهند داشت. همین موضوع باعث ترغیب آن ها به کسب تجربیات جدید و در نهایت موفقیت آن ها در کار و زندگی می شود. در مقابل این گونه افراد ، افرادی هستند که میلی به دستیابی به تجربه و اطلاعات جدید ندارند. همین امر باعث جلوگیری از پیشرفت آن ها می شود . شناخت این بعد از شخصیت بسیار به افراد کمک می کند .

درصد اشتیاق به تجارب تازه شما : 52%

شما نه کاملا محافظه کار هستید و نه از تجربه های جدید هراس دارید! گاهی از آن دوری خواهید کرد و گاهی هم با کمال میل به سراغ آن ها خواهید رفت.

  معرفی این دسته

– این دسته از افراد با توجه به این که در وسط این شاخص قراردارند، افرادی هستند که گاهی محافظه کار می شوند و از امتحان کردن چیزهای جدید دوری میکنند که البته بیشتر بستگی به شرایط و مابقی عوامل داره!

و البته در کنار این محافظه کاری گاهی دوست دارند به سمت ایده های نو بروند و درباره مسیرهای جدید پیش روی خود فکر کنند!

توصیه برای تو

بهتره کمی فکر کنی و ببینی بیشتر وقت ها که با یک مسئله و موضوع جدید رو به رو شدی چظور رفتار کردی؟! کمی خودت رو بیشتر بررسی کن! اگر دیدی بیشتر از اینکه مشتاق تجربه کردن باشی ازش میترسی به این فکر کن که تجربه های جدید امکان لذت بردن از چیزهای جدید رو برات فراهم میکنه! تمامی اختراعات، تصمیمات و اتفاقات مهم جهان امروز توسط افرادی ایجاد شدن که حاضر شدند پاشون رو فراتر بزارن!
تجربه ی چیزهای جدید، از بی حوصلگی و کسل شدن جلوگیری میکنه و همچنین تلاش برای تجربه ی چیزی جدید تو رو وادار به رشد می کنه!
اگر همیشه همون کارهای قبلی رو انجام بدی رشدی هم در کار نیست! باید حرکت تازه ای رو انجام بدی و یا به قول معروف خودت رو یه تکونی بدی!
حالا این حرکت جدید میتونه یک نگرش جدید، طرز فکر جدید و یا یک اقدام جدید باشه!
سعی کن در برابر ایده های جدید و موقعیت های نو خیلی گشاده رفتار کنی و بهشون فکر کنی! خیلی سریع نه نگو و به راحتی ازشون رد نشو!


مقایسه اشتیاق به تجارب تازه شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13719″]

4- توافق پذیری

معرفی

شاخص توافق پذیری، ارتباطات میان فردی را مورد بررسی و ارزیابی قرار می‌ دهد. فرد توافق پذیر به راحتی با افراد دیگر ارتباط دوستانه و صمیمی برقرار می‌ کند. اینگونه افراد از شرکت در اجتماع و همچنین کارهای گروهی لذت می برند و کارهای گروهی را به کارهای انفرادی ترجیح می دهند . افراد توافق پذیر اهل رقابت هستند. در مقابل اینگونه افراد ، افراد توافق ناپذیر قرار دارند. اینگونه افراد برخلاف افراد توافق پذیر کارهای انفرادی را بر کارهای گروهی مقدم می شمارند.
همچنین افراد توافق ناپذیر اهل رقابت و ریسک کردن نیستند. تشخیص توافق پذیر بودن یا توافق ناپذیر بودن در شناخت شخصیت افراد بسیار موثر و مفید است.
به نظر می رسد توافق پذیری به سمت جنبه های مثبت اجتماعی و سلامت بیشتر روانی سوق دارد. البته که منطقی است. افراد موافق، محبوب تر از افراد مخالف هستند. اما در عین حال، آمادگی برای دفاع از حق فردی نیز اولویت دارد و داشتن توافق در صحنه نبرد و دادگاه، برتری و فضیلت نیست. همان طور که داشتن دیدگاه انتقادی و داشتن شک علمی می تواند برای یک دانشمند حسن و فضیلت باشد. هیچ یک از دو قطب این شاخص، دارای منزلت اجتماعی برتر نیستند. همچنین نمی توانیم بگوییم کدام گروه از کسانی که در قطب های این شاخص قرار می گیرند، بهداشت روانی بهتری دارند.

درصد توافق پذیری شما : 67%

شما نمره بالایی در این شاخص گرفته اید! معمولا افراد توافق پذیر محبوب تر از افراد مخالف هستند!

  معرفی این دسته

– این دسته از افراد احتمالا و البته اساسا نوع دوست هستند! نسبت به دیگران همدردی می کنند و مشتاق هستند که به دیگران کمک کنند و معمولا باور دارند که دیگران هم می توانند کمک کننده باشند! کارهای گروهی و مشارکت با مردم را بیشتر ترجیح می دهند! افراد توافق پذیر، رفتارهای نوع دوستانه بیشتری نشان می دهند. عموماً باملاحظه و مهربان هستند. نسبت به افرادی که در شرایط نامساعد قرار دارند، سخاوت نشان می دهند و مایلند به افراد نیازمند کمک کنند. در حالی که بعضی افراد در مواجهه با شرایط ناسازگار رشد می کنند، افراد توافق پذیر سعی می کنند از این موقعیت ها دوری کنند یا آن ها را حل کنند. اغلب به عنوان میانجی یا آشتی دهنده عمل می کنند.
توافق پذیری عاملی بسیار مفید برای ساخت تیم و حفظ هماهنگی در گروه یا محل کار است. افراد توافق پذیر دوست داشتنی تر از افراد مخالف هستند. در آن سو، توافق پذیری در موقعیت های شغلی که نیازمند تصمیمات سخت یا عملی می باشد، مناسب نیست.
اما باید پذیرفت که توانایی دفاع از منافع و حق خود یک امتیاز بزرگ است و احتمالا این دسته از افراد با توجه به نمره بالایی که در این شاخص دارند، خیلی در این کار موفق نیستند! و باید به این نکته توجه کرد که نمره خیلی بالا در این ویژگی می تواند با اختلال شخصیتی وابسته همراه باشد.

توصیه برای تو

پیش از هرچیز باید بدونی که نمره بالا یا پایین داشتن در این شاخص خیلی مطلوب نیست و بهتره به سمت اعتدال در این ویژگی پیش بری!
بالا بودن نمره توافق پذیری همیشه خوب نیست. اگر نمره توافق پذیری فرد خیلی بالا باشه ممکنه تابع نظر دیگران بشه. تبعیت در همه موقعیت ها خوب نیست و فرد بعضی مواقع باید منافع خودش رو نیز در نظر بگیره چون ممکنه گاهی مجبور بشه هرچی دیگران گفتن رو باور کنه و خیلی راحت گول بخوره!
پس بهتره کمی به سمت اعتدال در این ویژگی پیش بری! نه گفتن رو یاد بگیر و سعی کن ازش استفاده کنی! وظیفه نداری همیشه و همه جا با همه موافق باشی و هرکاری خواستند رو انجام بدی! اهداف و مسیر زندگی خودت رو در تصمیم گیری هات در نظر بگیر!


مقایسه توافق پذیری شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13721″]

5- مسئولیت پذیری

معرفی

یکی از روش های شناخت شخصیت افراد، درک میزان مسئولیت پذیری آن ها است. افراد مسئولیت پذیر به راحتی می ‌توانند در محیط ‌های اجتماعی مشغول به کار شوند و مسئولیت‌ کارهای مختلف را به عهده بگیرد و به بهترین شکل آن ها را به انجام برسانند. در مقابل، افراد غیر مسئولیت پذیر قرار دارند. این گونه افراد از پذیرش مسئولیت ها بیزار هستند و در صورتی که مسئولیتی به آن ها سپرده شود، معمولا نمی‌ توانند آن را به ثمر برسانند. این بُعد شخصیتی بسیار حائز اهمیت است.

درصد مسئولیت پذیری شما : 77%

شما نمره بالایی در این شاخص گرفته اید! این شاخص نسبت مستقیمی با موفقیت شغلی و تحصیلی شما خواهد داشت!

  معرفی این دسته

– افرادی که در این شاخص نمره ای بالایی می گیرند، معمولا افرادی با وجدان، هدفمند، با اراده و مصمم هستند!
طبق تحقیقات علمی، بزرگترین موسیقی دان ها و ورزشکاران این ویژگی رو در بالاترین حد ممکن دارند. این افراد معمولا، دقیق، خوش قول و مطمئن هستند. وظیفه شناس ها به اصول اخلاقی پای بند هستند و تا کار خود را درست و تمام انجام ندهند، آرام نمی گیرند. آنها به خانواده خود وفادارند و از مقامات مافوق اطاعت می کنند. کار زیاد، ویژگی بارز این گونه ی شخصیتی است. وظیفه شناس ها موفقیت طلب هستند، هیچ پزشک، وکیل، دانشمند یا مقام اداری موفق بدون برخورداری از این ویژگی شخصیتی نمی تواند در کارش موفقیتی کسب کند.


مقایسه مسئولیت پذیری شما با سایر کاربران

[gfchart id=”13720″]

مسیرهای پیشنهادی


قدم اول!

اگر میخوای در این مورد این آزمون و تحلیل نتایجش بیشتر بدونی میتونی از طریق لینک زیر مقاله اختصاصی اون رو بخونی!

همچنین برای شناخت بیشتر خودت میتونی در تست هوش چندگانه گاردنر شرکت کنی!



دوره های آموزشی

میخوای درمورد دوره ها بیشتر بدونی؟



آزمون های تخصصی

چقدر مهارت هات رو میشناسی؟

نظرسنجی

نظرت میتونه خیلی به ما کمک کنه! پس ممنون میشم یه کوچولو وقت بزاری و کاری کنی بتونیم خدمات خیلی بهتری برات آماده کنیم