هر کسی ممکن است در فرآیند رزومه نویسی دچار اشتباه شود. بعضی از این اشتباهات باعث رد شدن رزومه شما می شوند. در این مقاله لیست کاملی از اشتباهات رایج در نوشتن رزومه را جمع آوری کردیم. با رعایت این نکات کلیدی می توانید یک رزومه حرفه ای برای خود بنویسید.
فهرست مطالب
چطور رزومه کاری بنویسیم؟
برای نوشتن رزومه کاری خود نیاز دارید تا از همه ی اصول رزومه نویسی پیروی کنید. این اصول شامل موارد زیر است:
- اطلاعاتی که باید در رزومه بنویسید
- ترتیب نوشتن این اطلاعات
- انتخاب قالب مناسب
- انتخاب سبک رزومه نویسی مناسب
و مواردی از این قبیل. برای آشنایی بیشتر با نحوه نوشتن یک رزومه حرفه ای به مقاله “رزومه نویسی اصولی و هر آنچه درباره آن باید بدانید” مراجعه کنید.
چه اشتباهاتی در رزومه نویسی رایج است؟
در زمان نوشتن رزومه، ممکن است دچار اشتباهات زیادی شوید، حتی اگر با دقت زیادی رزومه خود را بنویسید. علت این اتفاق می تواند بی دقتی، عجله کردن و یا عدم آشنایی با برخی از نکات باشد. در ادامه این مقاله به این خطاها اشاره می کنیم.
اشتباهات رایج در نوشتن رزومه:
1. غلط املایی
یکی از رایج ترین اشتباهات، وجود غلط املایی در رزومه است. شاید در نگاه اول اشتباه کوچکی به نظر برسد، اما همین خطای کوچک باعث رد شدن رزومه های زیادی می شود. از نظر کارفرما، داشتن چنین اشتباهی نشانه بی توجهی شما به این کار و اهمیت ندادن به رزومه تان است. پس دقت کنید که بابت چنین اشتباهی موقعیت های خود را از دست ندهید.
2. اطلاعات ناقص یا نادرست
همه اطلاعات ارائه شده در رزومه باید با مدارک شما همخوانی داشته باشد. در صورت وجود مغایرت در این اطلاعات، بعد ها در مصاحبه حضوری یا شروع کار مشکلاتی برای شما ایجاد می شود.
3. نداشتن صداقت در رزومه
در نوشتن رزومه حتما صادق باشید. شما نیازی ندارید تا در سابقه کاری یا در مورد توانایی هایتان بزرگ نمایی کنید. به طور مثال اگر درباره مهارت هایی بنویسید که در آنها حرفه ای نیستید، بعد ها در کار خود به مشکل بر می خورید.
4. بی دقتی یا عدم توجه به جزئیات
داشتن بی دقتی در رزومه می تواند باعث جا انداختن بعضی از اطلاعات شود. ممکن است شما فراموش کنید بخش محل زندگی یا سال تولد را بنویسید. این اشتباه در رزومه عدم جدیت شما را نشان می دهد.
5. نوشتن شماره تماس فرد دیگر در رزومه
حتما شماره تماسی را بنویسید که از آن استفاده می کنید. نوشتن شماره تماسی که از آن استفاده نمیکنید باعث از دست دادن فرصت شغلی شما خواهد شد. برخی از کارجو ها که برای کارآموزی رزومه می نویسند، ممکن است از شماره پدر یا مادر خود استفاده کنند. این اشتباه عدم استقلال فرد را نشان می دهد. پس در نوشتن اطلاعات تماس دقت کنید.
6. عدم نوشتن اطلاعات تماس
معمولا نتیجه بررسی رزومه از طریق تماس تلفنی به اطلاع افراد می رسد. با ننوشتن اطلاعات تماس راه ارتباطی خود را با کارفرما از بین می برید. با این کار حتی اگر رزومه خوبی برای کارفرما فرستاده باشید، احتمالا آن موقعیت را از دست می دهید.
7. استفاده از ایمیل غیر حرفه ای
ایمیلی که آدرس آن شامل نام، نام خانوادگی و سال تولد شما است، برای نوشتن در رزومه مناسب است. استفاده از ایمیل هایی با اسم های نامفهوم در رزومه کاری درست نمی باشد.
8. تجربیات شغلی نامرتبط
برای درک بهتر به این نمونه دقت کنید. به عنوان مثال شما یک طراح سایت هستید که قصد دارید برای موقعیت شغلی طراحی سایت با وردپرس رزومه بنویسید. علاوه بر طراحی سایت تجربه کار کردن در حوزه فروش نیز دارید. در بخش سوابق شغلی نیازی به نوشتن تجربه کاری در حوزه فروش نیست. زیرا این دو حوزه کاری با هم متفاوت هستند و برای کارفرما تجربیات شما در حوزه طراحی سایت اهمیت دارد. نه حوزه های کاری دیگر که تجربه کردید.
9. نوشتن رزومه عمومی برای یک موقعیت شغلی خاص
نوشتن رزومه عمومی ای که در آن همه مهارت ها پشت سر هم و بدون اولویت بندی باشد، اشتباه بزرگی است. این کار به کارفرما نشان می دهد که شما یک رزومه را برای همه مشاغلی که می بینید، ارسال می کنید. پس حتما به سبک رزومه ای که می نوسید، توجه کنید. در صورتی که با سبک های رزومه نویسی آشنا نیستید می توانید به مقاله “سبک های رزومه نویسی” مراجعه کنید.
10. عکس نامناسب
رعایت نکردن برخی موارد در عکس رزومه، روی روند یافتن شغل اثر منفی دارد. ایراداتی مثل:
- داشتن پس زمینه نامناسب
- نگاه نکردن به دوربین
- اخم داشتن
- پوشیدن لباس نامناسب
- کیفیت بد تصویر
- گذاشتن عکس خیلی بزرگ یا خیلی کوچک
- استفاده از فیلتر های غیر واقعی روی عکس
11. استفاده از فونت و سایز نوشته نامطلوب
توجه کنید که استفاده از فونتهای غیرمرسوم و ناخوانا در رزومه کاری صحیح نیست. همچنین، نوشتن اطلاعات با سایز بسیار کوچک یا بسیار بزرگ، یکی دیگر از عواملی است که میتواند موجب رد شدن رزومه کاری شما شود. با در نظر گرفتن اینکه کارفرما تنها در چند ثانیه اول تصمیم میگیرد که رزومه شما را دقیقتر بررسی کند یا آن را رد نماید، این عوامل موجب کاهش خوانایی رزومه کاری شما میشود و در نتیجه ممکن است کارفرما، در همان نگاه اول آن را رد کند. که البته اگر از رزومه سازهای آنلاین استفاده کنید این مشکل را نخواهید داشت و طبق استاندارد پیش میروید!
12. نوشتن رزومه کوتاه یا طولانی
در نوشتن رزومه کاری، اندازه معمول آن را در نظر بگیرید و توجه داشته باشید که کارفرما، رزومههای طولانی را نمیخواند. بنابراین، تنها اطلاعات مهم را درج کنید. اگر به دلیل نداشتن سابقه کاری، رزومه شما کوتاه است، روی مهارتهای خود تمرکز کنید. نوشتن صحیح و واضح مهارتها میتواند بهتنهایی توجه کارفرما را جلب کند. به عبارت دیگر مهارت های خود را هوشمندانه بنویسید. از نوشتن مهارت های ابتدایی خودداری کنید و تمرکز خود را روی مهارت های حرفه ای تر بگذارید.
13. قالب بندی و طراحی غیر معمول
در صورتی که برای یک کار اداری رزومه میفرستید، رزومه شما نیازی به طراحی خاصی ندارد. در نتیجه استفاده از قالب های غیر معمول با رنگ های نامناسب یا چیدمان نامنظم اصلا انتخاب درستی نیست. رنگ نوشته ها باید طوری باشد که اطلاعات به راحتی خوانده شود. پس از نوشته های رنگی استفاده نکنید. مگر در حالتی که سبک خلاقانه را انتخاب کرده اید و عنوان شغلی شما نیاز به خلاقیت دارد. برای مثال طراح گرافیک!
14. صحبت کردن از حقوق درخواستی
نوشتن درباره حقوق مورد نظر در رزومه کاری کار چندان درستی نیست. پیشنهاد میکنیم که این کار را انجام ندهید. نوشتن این بخش فقط در حالتی لازم است که کارفرما از شما درخواست کند. در غیر این صورت این مورد را باید در “cover letter” نوشت.
15. فرستادن فایل رزومه با فرمت های غیر معمول
مرسوم ترین فرمت برای فایل های رزومه، استفاده از قالب PDF است. در صورتی که از شما خواسته شده بود هم می توانید فایل خود را در قالب docs یا word نیز ارسال کنید.
16. گذاشتن اسم اشتباه برای فایل رزومه
بهتر است فایل رزومه خود را با عنوان (رزومه + اسم و فامیل) ذخیره کنید. از گذاشتن عنوان های نامربوط یا حروف و شماره های رندوم خودداری کنید.
17. فرستادن رزومه برای موقعیت های شغلی نامتناسب با خودتان
شما نمی توانید رزومه ای که برای عنوان شغلی نویسنده محتوا آماده کردید را برای موقعیت کاری طراح وب بفرستید. واضح است که مهارت های مورد نیاز در این دو حوزه با هم متفاوت هستند. ممکن است در گذشته موقعیت شغلی ای داشته باشید که بخواهید آن را تغییر دهید. در این صورت به کسب مهارت ها و رزومه جدید نیاز دارید.
18. عدم استفاده از کلمات کلیدی
یکی از رایج ترین خطاهای رزومه نویسی عدم استفاده از کلمات کلیدی مناسب در رزومه کاری است. برخی از کارفرماها به علت زیاد بودن رزومه های دریافتی در مرحله اول از رزومه خوان (ATS) استفاده می کنند. رزومه خوان ها با توجه به کلمات کلیدی که برای آنها تعریف می شود و اطلاعات مورد نظر کارفرما غربال می شوند. در ادامه رزومه هایی که بیشترین تطابق را با خواسته های کارفرما دارند انتخاب می کند. پس قبل نوشتن رزومه با کلمات کلیدی موقعیت شغلی مورد نظرتان آشنا شوید.
به عنوان نمونه:
کارفرمایی برای موقعیت شغلی ادمین اینستاگرام، آگهی ثبت کرده است. صد نفر برای این شغل درخواست داده اند. کارفرما فقط به دو نفر احتیاج دارد و زمان کافی برای بررسی همه رزومه ها را ندارد. از طرفی می خواهد بهترین گزینه ها را انتخاب کند. در این موقعیت از یک رزومه خوان استفاده می کند، پس برای این ابزار تعریف می کند افرادی که در رزومه خود مهارت آشنایی با الگوریتم های اینستاگرام را در سطح حرفه ای دارند پیدا کند.
چطور کلمات کلیدی رزومه را پیدا کنیم؟
آسان ترین راه برای پیدا کردن کلمات کلیدی مناسب، توجه به آگهی شغلی، شرح وظایف و لیست مهارت هایی است که شرکت مورد نظر ارائه داده است. اما دقیق ترین و حرفه ای ترین راه، توجه به برنامه مهارتی است که برای عنوان شغلی خود در پیش دارید.
19. سطح بندی کردن مهارت های نرم
مهارت های نرم قابل اندازه گیری نیستند. پس نباید آنها را به صورت مقدماتی، متوسط و پیشرفته دسته بندی کرد. در رزومه خود به تفاوت مهارت های نرم و مهارت های سخت توجه کنید.
20. نشان دادن سطح مهارت های سخت با درصد
شما وسیله ای ندارید که درصد دقیقی از سطح مهارت های حرفه ای شما ارائه کند، پس نوشتن سطح این مهارت ها به صورت درصد اشتباه است. برای میزان توانایی خود از نمایش 5 سطحی با شکل یا نمایش سه سطحی (مبتدی، متوسط، پیشرفته) استفاده کنید.
21. نوشتن آدرس کامل و دقیق
شما نیاز ندارید تا آدرس دقیق خود را در رزومه اولیه خود بنویسید. ذکر شهر محل سکونت در رزومه کافی می باشد. البته در صورتی که تهران هستید ذکر محل زندگی به دلیل فاصله شما از محل کار ممکن است برای کارفرما مهم باشد.
22. نوشتن تاریخ تولد کامل
در بخش تاریخ تولد نوشتن سال تولد به تنهایی کافی است.
23. استفاده از سال های کاری در بخش سوابق شغلی
بازه های زمانی که تجربه کاری داشته اید را بهتر است با ماه و سال نشان دهید. وقفه های کاری در بین تجربه های کاری شما باید با دلیل ذکر شود. این اشتباه در رزومه های سری زمانی ممکن است رخ دهد. اگر برای مدت زمان مشخصی در کارتان وقفه داشتید، دلیل خود را بنویسید.
برای کاهش اشتباهات در رزومه نویسی چه کاری می توان کرد؟
وقتی رزومه خود را مینویسید، احتمال وقوع این اشتباهات بسیار زیاد است. در چنین مواقعی میتوانید از یک رزومهساز آنلاین استفاده کنید. استفاده از یک رزومهساز آنلاین بهطور قابل توجهی احتمال خطا در نگارش رزومه را کاهش میدهد. پلتفرم هدایت شغلی بتاتیک، ابزاری برای ساخت رزومه فراهم کرده است که با استفاده از آن میتوانید رزومهای اصولی و حرفهای ایجاد کنید. برای آشنایی بیشتر با نحوه کار رزومهسازها و ویژگیهای منحصر به فرد رزومهساز بتاتیک، میتوانید به مقاله “رزومهساز آنلاین و راهنمای جامع استفاده از آن” مراجعه کنید.
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم تا تمام اشتباهات ممکن در یک رزومه کاری را به صورت یکجا جمع آوری کنیم. همچنین نحوه صحیح نوشتن این اطلاعات را به شما آموزش دهیم. با توجه به حساسیت نوشتن رزومه در پیدا کردن عنوان شغلی دلخواه، جلوگیری از این خطاها اهمیت بالایی دارد. برای شروع ساخت رزومه با استفاده از ابزار رزومه ساز هوشمند کلیک کنید.