به‌کارگیری استراتژی تناسب شغلی و انتخاب فرد مناسب برای شغل مناسب

تناسب شغلی

این محتوا را به اشتراک بگذارید

همان‌طور که حتما می‌دانید در روند استخدامی برای نقش‌های مختلف در مشاغل، ارزیابی‌های زیادی از سمت سازمان‌ها شکل می‌گیرد. یکی از بهترین کارهایی که سازمان‌ها می‌توانند برای سنجش کارمندان خود انجام دهند، استفاده از ارزیابی تناسب شغلی است. این نوع از ارزیابی می‌تواند در کاهش هزینه‌ و حتی کاهش مدت زمانی که صرف انتخاب افراد مناسب برای یک موقعیت شغلی خاص می‎شود، تاثیرگذار باشد.

در حقیقت با این ارزیابی‌ها سازمان‌ها می‌توانند یک نامزد بهتر را برای موقعیت شغلی مدنظر خود انتخاب کنند. 

البته ارزیابی تناسب شغلی تنها مختص این نیست که پیش از روند استخدامی انجام گیرد؛ چرا که یک سازمان می‌تواند برای کارکنان فعلی خود نیز این ارزیابی‌ها را انجام دهد تا هر فردی در یک جایگاه شغلی مناسب مشغول به‌کار شود.

در حقیقت به‌کارگیری تناسب شغلی می‌تواند اطلاعات کاربردی و مناسبی در اختیار مدیر قرار دهد. این‌که پیش از شروع هر درخواستی هر فردی سعی کند به تناسب شغلی فکر کند، می‌تواند تاثیرات زیادی بر روند کار بگذارد و برای موقعیت‌های کاری درخواست ارسال کند که برای آن نقش شغلی مناسب است.

به‌کارگیری استراتژی‌های صحیح تجربه کارکنان، می‌تواند توانایی را برای جذب، مشارکت و پرورش کارمندان با عملکرد بالا ارتقا دهد. در ادامه اطلاعات مفیدی در خصوص تجربه کارکنان و توجه به تناسب شغلی برای انتخاب فرد مناسب برای جایگاه شغلی مناسب ارائه می‌دهیم. با ما همراه باشید.

فهرست مطالب

تناسب شغلی!

منظور از تجربه کارکنان چیست؟

تجربه کارکنان در حقیقت همان روندی است که کارمند در طول حضورش در یک شرکت یا سازمان طی می‌کند. حال این تجربه می‌تواند شامل هر تعاملی باشد که در طول چرخه کاری اتفاق می‌افتد، تجربیاتی از قبیل نقش آن در حرفه کاری، فضای کار، مدیریت و رفاه یک کارمند در این دسته قرار می‌گیرد.

بیشتر استراتژی‌های مربوط به مدیریت استعداد به‌طور پیش‌فرض برای بهبود فرآیندها درنظر گرفته شده‌اند. اما توصیه ما این است که به‌جای این کار، روی رفتارهای انسان برای نشان دادن بهترین‌ها و بهینه‌سازی واقعی عملکرد کسب‌وکارتان از طریق استعداد تمرکز کنید. برای این‌که تفاوت را در به‌کارگیری این استراتژی‌ها در پایان کار نشان دهیم، سه مثال از تجربه کارکنان آورده‌ایم:

استخدام آسان در مقابل تناسب شغلی صحیح

امکان دارد شما به‌عنوان کارمند جدید در وهله اول از روند استخدام سریع و آسان خوشحال باشید، اما این به‌شرطی خوب است که خوشحالی همیشگی باشد. اما اگر توسط شرکتی استخدام شوید که دقیقا می‌داند چه کاری را به‌بهترین شکل انجام می‌دهید و شما را برای نقشی در شرکت در نظر بگیرد که در آن زمینه مهارت و توانایی دارید، در نتیجه تجربه‌ای که از حضور در آن شرکت خواهید داشت به‌مراتب بهتر است و اعتمادبه‌نفس بیشتری خواهید گرفت و زمینه موفقیت بیشتر را برای‌تان فراهم می‌کند. 

اطلاع در خصوص ماموریت کاری در مقابل ارتباط با آن

در صورتی که شما به‌عنوان یک کارمند بدانید که ارتباطی با پروژه دارید، حال این ارتباط می‌تواند در زمینه پیشرفت در موقعیت شغلی‌تان باشد و هر مورد دیگری، با انگیزه بیشتری فعالیت می‌کنید و این انگیزه سبب شکل‌گیری تجربه‌ای می‌شود که بعدها اثرات آن را در کار خود شاهد خواهید بود. 

مدیر خوب در مقابل مدیر عالی

طبیعتا این‌که کارمند یک مدیر خوب داشته باشد، یک امتیاز بزرگ به‌حساب می‌آید. اما در شرایطی که یک مدیر عالی داشته باشد که به او اهمیت می‌دهد و می‌داند چگونه باید مسئولیت مربی‌گری آن‌ها را برعهده بگیرد، در نهایت تجربه‌ای شکل می‌گیرد که میزان بهره‌وری و اشتیاق را افزایش می‌دهد.   

اگر به‌جای تمرکز روی فرآیندها بیشتر روی تجربیات تمرکز کنید، به‌مواردی دست پیدا می‌کنید که برای افراد و اهداف تجاری شما بسیار مهم است و در نتیجه فرآیندها و ساختارهایی را توسعه خواهید داد که بهینه‌سازی استعدادها را در پی دارند.

در بالا به این مورد اشاره کردیم که تناسب شغلی صحیح از اهمیت بالایی برخوردار است و فکر کردیم موضوعی نیست که بتوان به این سادگی‌ها از کنار آن گذشت و باید توضیحات بیشتری در خصوص آن ارائه دهیم، ازاین‌رو در ادامه به‌بیان توضیحات بیشتر در خصوص تناسب شغلی می‌پردازیم.  

منظور از تناسب شغلی چیست؟

استخدام یک فرد بااستعداد به‌عنوان کارمند جدید با استخدام توسط ارزیابی‌های شغلی بایکدیگر تفاوت دارد. تناسب شغلی یک مورد مهم در استخدام به ‎شمار می‌رود.

تا مدت‌های طولانی، شرکت‌ها با این تصور همراه بودند که تنها استخدام یک فرد بااستعداد برای جایگاه شغلی مناسب همه چیز است، اما امروزه می‌دانیم که دیگر این باور صحت ندارد.

تناسب شغلی در روند استخدام، نه تنها توانایی‌های لازم برای موفقیت در کسب‌وکار را مورد هدف قرار می‌دهد، بلکه پتانسیل لازم فرد را برای ارتباط با همکاران و حل مشکلات در محیط کار ارزیابی می‌کند.

در ادامه می‌توانید نمونه‌هایی از تناسب شغلی ضعیف را شاهد باشید:

  •       یک برنامه‌نویس عالی که در زمینه ارتباط با دیگر اعضای تیم خوب عمل نمی‎کند.
  •       یک هم تیمی عالی برای کارهای مشارکتی که مهارت‌های سخت لازم را برای نوشتن کدهای موثر را در اختیار ندارد.
  •       عضوی از تیم که ارزش‌های وی با ارزش‌های تجاری شرکت همسو نیست.

چرا تناسب شغلی اهمیت دارد؟

به‌راستی چرا باید کارفرماها و حتی افراد جویای کار عوامل زیادی را هنگام استخدامی در یک شرکت یا سازمان خاص مورد بررسی قرار دهند؟ چراکه یک کارمند با عملکرد عالی که از تناسب فرهنگی و سازمانی خوبی برخوردار نیست، امکان دارد از کاری که به آن محول شده است رضایت نداشته باشد، در نتیجه انگیزه کافی ندارد و به‌احتمال زیاد از کار در آن موقعیت استعفا می‎دهد.

از آن طرف، فردی را داریم که به‌خوبی با فرهنگ سازمانی آشنایی دارد، اما مهارت‌های وی در کار کمتر است، در نتیجه نمی‌تواند به‌بهترین شکل برای آن موقعیت شغلی آماده شود، پس بر عملکرد کلی تاثیر می‎گذارد و خود فرد و شرکت ضرر می‌کنند.

ازاین‌رو، بسیار مهم است که افراد جویای کار، تناسب شغلی را مدنظر قرار دهند تا انگیزه کافی برای ادامه راه داشته باشند. اگر هر دو طرف، یعنی سازمان و فرد جویای کار، این را مورد بررسی قرار ندهند، ضرر آن به هر دو می‌رسد.
در صورت تمایل می توانید مقاله “چطور رضایت شغلی داریم؟ را مطالعه کنید.

برای مثال حرفه پزشکی، یک مثال عالی در ارتباط با ارزیابی متقاضیان براساس هر دو مجموعه مهارت‌های سخت و نرم است؛ چراکه از یک طرف پزشک باید توانایی علمی بالایی داشته باشد تا بتواند تشخیص درستی بدهد و از طرف دیگر باید بتواند با همدلی، ارتباط صحیح و رفتار مناسب به‌صحبت‎های بیمار خود گوش دهد.

مزیت‌های به‌کارگیری تناسب شغلی

طبق تحقیقات موسسه گالوپ، هزینه مربوط به جایگزینی یک کارمند در ایالات متحده، می‌تواند از نصف تا دو برابر حقوق سالانه همان فرد برای شرکت هزینه داشته باشد که این رقم در مجموع یک میلیارد دلار در سال برای مشاغل آمریکایی هزینه‌بردار است.

حتی اگر از تاثیر مالی چشم‌پوشی کنیم و این را فرض کنیم که شرکت مدنظر گردش مالی بالایی داشته باشد، در صورتی که افراد بدون توجه به تناسب شغلی انتخاب شده باشند، در نتیجه به‌تدریج روی روحیه کارکنان تاثیر منفی می‌گذارند و با وجود کار بیشتر، بهره‌وری و کیفیت لازم وجود نخواهد داشت.

بسیاری از کارمندان خوب، شغل خود را به‌دلایلی از قبیل عدم مشارکت، تلاش برای شکل‌گیری ارتباط با مدیران و فرسودگی شغلی ترک می‌کنند، حال برای این‌که سازمان‌ها از بروز این اتفاق جلوگیری کنند، به‌جای استفاده از ارزیابی‌های و تجزیه‌وتحلیل‌های سنتی باید تناسب شغلی را مدنظر قرار دهند.

برای مثال، وقتی کارمند نمی‌تواند به‌خوبی با مدیر ارتباط برقرار کند، در خصوص مهارت‌هایی از قبیل شکل‌گیری ارتباط ضعف دارد. انتخاب افراد برای موقعیت شغلی با به‌کارگیری تناسب شغلی می‎تواند یک راه عالی برای پیشگیری از فرسودگی شغلی باشد. علاوه‌براین مورد، مزیت‌های زیر نیز برای تناسب شغلی مطرح می‎شود:

  •       اگر برای انتخاب فرد مناسب برای موقعیت شغلی، تناسب شغلی مدنظر گرفته شود، احتمال کاهش گردش مالی و ریسک استخدام نامناسب، کمتر خواهد شد؛
  •       افزایش انگیزه و مشارکت بیشتری در طول روند کار شکل می‌گیرد؛
  •       افرادی برای موقعیت شغلی انتخاب می‎شوند که دقیقا برای آن موقعیت مناسب هستند و جای شخص دیگری را اشغال نمی‎کنند، دقیقا هر فردی در موقعیتی قرار می‌گیرد که با ویژگی‌های شخصیتی و مهارت‎های وی تناسب دارد؛
  •       روند استخدام، عملکرد و بهر‌ه‌وری بهبود پیدا می‌کند و نیازهای کسب‌وکار بهتر برآورده می‎شود؛
  •       همکاری بهتری بین اعضای تیم شکل می‎گیرد.

تناسب شغلی عالی، هدف دور از دسترسی نیست!

تا این بخش از مطلب سعی کردیم در خصوص تناسب شغلی و مزیت‌های آن صحبت کنیم، اما حتما می‌دانید که افراط در یک موضوع کار درستی نیست.

این‌که شرکت‌ها از متقاضیان بخواهند تمام مهارت‌های سخت در ارتباط با مسئولیت‌های مرتبط با شغل مدنظر را در اختیار داشته باشند، از مهارت‌های نرم عالی برخوردار باشند و تناسب فرهنگی و همسویی با ارزش‌های سازمان نیز از دیگر ویژگی‌های آن‌ها باشد، کمی غیر واقعی و دور از دسترس است، اما می‌توان کمی انتظارات معقولانه داشت و یک فرد مناسب را برای موقعیت شغلی انتخاب کرد.

البته شرکت‌های زیادی وجود دارند که به ‎دنبال یک کارمند همه‌کاره هستند، اما این‌ها تنها شانس خود را برای استخدام فردی مناسب محدود می‎کنند.

به‌جای این‎که از متقاضیان بخواهید نمره کاملی در هر بخش دریافت کنند، بهتر است مراقب پرچم قرمزها باشید. برای مثال امکان دارد بعضی از ویژگی‌های شخصیتی اصلا با موقعیت شغلی در ارتباط نباشد، بنابراین می‎توانید از آن چشم‌پوشی کنید و دیگر ویژگی‌های مثبت فرد را مدنظر قرار دهید.

همچنین نباید فراموش کنیم فردی که تناسب شغلی خودش را مطلع باشد می تواند چشم انداز و مسیر شغلی مشخصی برای خودش برنامه ریزی کند که موضوع بسیار مهمی است.

سخن نهایی

همان‌طور که دیدید در این مطلب سعی کردیم در خصوص تناسب شغلی اطلاعات کاملی در اختیارتان قرار دهیم، هدف ما در بتاتیک این است که هم سازمان‌ها و هم افراد جویای کار به مساله تناسب شغلی اهمیت دهند، تا هر دو بتوانند از مزیت‌های آن بهره ببرند.

با به‌کارگیری استراتژی تناسب شغلی در نهایت بهره‌وری بیشتری دارید، انگیزه‌تان برای کار بالا است، با محیط کار بیشترین سازگاری را خواهید داشت و وظایف خود را برای یک نقش عالی به‌بهترین شکل انجام می‌دهید.

شما روی هدف خود تمرکز کنید، ما ابزار رسیدن به آن را آماده کرده ایم!

پلتفرم هوشمند هدایت شغلی

AI-Powered Career Coach Platform

هر آنچه که برای موفقیت در مسیر شغلی به آن نیاز دارید، در این پلتفرم برای شما فراهم شده! فرقی نداره اول راه هستید یا میانه آن، فقط کافیه آستین بالا بزنید و شروع کنید!

درباره بتاتیک

بتاتیک یک پلتفرم هوشمند مهارت سنجی است که به کاربران و کسب و کارها کمک می کند تا با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی، مهارت ها، توانایی ها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را به خوبی شناسایی کرده تا با کمترین زمان و بالاترین دقت، مسیر توسعه حرفه ای خود را در پیش بگیرند.

logo-samandehi