با توجه به مطالعه روان شناسان و بررسی های ما در جلسات کوچینگ با کاربران بتاتیک، میتوان گفت افراد از شغلی رضایت دارند که ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- بتوانند با آن شغل به دیگران کمک کنند.
- حس موفقیت و پیشرفت را تجربه کنند.
- در شغل خود احساس استقلال داشته باشند.
- همکاران حامی و پشتیبان داشته باشند.
- متناسب با ساعت کاری، حقوق خوبی بگیرند.
بیاید کمی درباره هرکدام از این موارد و چگونگی رسیدن به رضایت شغلی بحث کنیم:
فهرست مطالب
5 عامل رضایت شغلی!
کمک به دیگران!
شغل من چیست؟ چه تاثیری روی اطرافیانم دارم؟ به کمک حرفه خودم چه کمکی می توانم به دیگران داشته باشم؟ پاسخ به این سوالات به مرور زمان و به خصوص وقتی سن از 40 عبور میکند می تواند به یکی از موضوعات اصلی و کلیدی تبدیل شود، پس حتما درباره آن فکر کنید.
پیشرفت و موفقیت!
یاد مثالی که شاید خیلی شنیده اید بیفتید: این ماه بهتر کار کنم چه می شود؟ کارفرمای من می تواند ماه بعد ماشین بهتری بخرد!!
نه! نباید اینطور باشد بلکه شما باید در مسیر شغلی خودتان به پیشرفت و موفقیت قابل ملاحظه ای برسید پس حتما برای آن برنامه ریزی کنید. یادتان نرود اگر خبری از این موارد نباشد، رضایت شغلی هم در کار نیست!
احساس استقلال!
پارامتر استقلال موضوعی مهم اما متغیر و متفاوت است. شما باید در طول طراحی مسیر شغلی خود به این امر پی ببرید که استقلال چقدر برایتان اهمیت دارد و چه اولویتی دارد تا بتوانید مسیر شغلی خود را متناسب با آن انتخاب کنید.
همکاران حامی!
آدم های دور و بر شما در محیط کار و رفتارشان قطعا بر روی حال و هوای شما تاثیر خواهند داشت. پس اینکه چقدر هوای یکدیگر را دارید یا زیرآب زن ها چقدر هستند میتواند بر روی رضایت شغلی شما در طول مسیر شغلی تان تاثیر گذار باشد.
حقوق خوب!
خب میرسیم به موضوعی که برای خیلی از افراد اصل ماجرا است و اولین و تنهاترین موضوع برای بررسی انتخاب مسیر شغلی و شغل هدفشونه! در صورتی که موضوع مهمی است اما باید بدانیم اگر حقوق خوبی دریافت کنید اما 4 عامل قبلی رو نداشته باشید قطعا رضایت شغلی هم نخواهید داشت پس توجه به تمام موارد را فراموش نکنید.
رضایت شغلی را چطور بدست بیاورم!
ما اعتقاد داریم، اگر یک شغل تاثیرگذار داشته باشید، در کنار این که میتوانید در جامعه موثر واقع شوید، رضایت شغلی را نیز تجربه میکنید.
برای دستیابی به هدف اول، یعنی تاثیرگذاری، باید حرفهای پیدا کنید که در انجام آن مهارت دارید و از طرفی این مهارت، میتواند در حل مشکلات جامعه موثر باشد. اگر این کار جزو اهدافتان باشد، قادر خواهید بود در آینده به دستاوردهای معنادار دیگری هم برسید.
اگر روی کاری که در انجام آن مهارت دارید، سرمایهگذاری کنید و این سرمایه در دنیای امروزی ارزشمند باشد، در نتیجه میتوانید به دیگر مولفههای رضایت شغلی، از قبیل پیدا کردن همکاران پشتیبان، موقعیت کاری مناسب (حقوق خوب در کنار ساعت کار عاقلانه) و غیره دست پیدا کنید.
این را بهخاطر داشته باشید که برای تاثیرگذاری بیشتر در حرفه کاری، باید رضایت شغلی داشته باشید.
اگر از شغل خود راضی نیستید و با هیچ بخشی از زندگیتان هماهنگی ندارد، با گذشت زمان هم نمیتوانید مسیری را پیش بگیرید که در آن حس رضایت و برتری دارید.
بنابراین وقتی رضایت شغلی داشته باشید، یعنی حرفه شما با ویژگیهای شخصیتیتان متناسب است و میتوانید تاثیر مورد انتظار را در جامعه بگذارید.
با این حال، تصمیمهای مهم و سرنوشتساز نیاز به زمان و تامل بیشتری دارد؛ چراکه برای مثال تاثیرگذاری در جامعه و رضایت شغلی همیشه در یک جهت حرکت نمیکند و باید برای انتخاب بهترین مسیر، وقت بگذارید.
شما می توانید عوامل تاثیرگذار در رضایت شغلی را در بخش تمرینات دوره طراحی مسیر شغلی ثبت کنید و از مشاورین و کوچ های شغلی جهت راهنمایی استفاده کنید.
ما از شما میخواهیم معیارهای رضایت شغلی از دیدگاه خودتان را پیدا کنید و به آن ها فکر کنید. شاید معیارهای شما همان مواردی باشد که در بالا ذکر کردیم، اما اولویتهای خود را مدنظر قرار دهید. برای مثال:
- کار رضایتبخش: انجام چه کارهایی برایتان رضایتبخش است و حس خوبی به شما میدهد؟
- همکاران پشتیان: بیشتر تمایل دارید با چه افرادی کار کنید؟
- شرایط اولیه: حاضر هستید روزانه چند ساعت کار کنید؟ چه مکانهایی را برای کار ترجیح میدهید؟ حداقل حقوق مدنظرتان چقدر است؟
نکات بیشتر در خصوص رضایت شغلی
اگر میخواهید در این مورد که یک شغل رضایتبخش چگونه بهنظر میرسد، فکر کنید، در این جا چند سوال دیگر وجود دارد که باید به آنها پاسخ دهید:
- اگر برایتان پول در اولویت نبود، چه کاری انجام میدادید؟
- شغل ایدهآل شما چگونه بهنظر میرسد؟
زمانی که شغل ایدهآل خود را تصور میکنید، معمولا یک مبلغ خاص و ترجیحا بالا را بهعنوان درآمد در نظر گرفته و به یک جایگاه شغلی بالا در حرفه خود فکر میکنید.
اما موارد این چنینی مگر در تاثیرگذاری بیشتر در جامعه و خوشحالی افراد دیگر اثرگذار است؟ خیر، اینها باعث خوشحالی دیگر افراد نمیشود و حتی اگر خوشحال شوند، این شادی و رضایت دوامی ندارد.
بنابراین سعی کنید در کنار تفکر درباره موارد بالا، چیزهای دیگری را نیز مدنظر قرار دهید:
- فکر میکنید با دستاوردهایی که به دنبال آن هستید، به چه چیزهای دیگری خواهید رسید؟
- چه چیزهایی از دیدگاه شما ذاتا مفید و تاثیرگذار هستند؟
- ساعت به ساعت یک روز کاری ایدهآل چگونه است؟
- وقتی در بازنشتگی به دوران کاری خود فکر کنید، چه چیزی از دیدگاه شما برایتان ارزشمند خواهد بود؟
تا بهالان در خصوص تاثیرگذاری بیطرفانه و رضایت شخصی صحبت کردیم، اما امکان دارد احساس کنید که لازم است به دیگر تعهدهای اخلاقی هم توجه کنید. برای مثال، آیا فکر میکنید که شما در قبال شهر خود مسئولیت دارید یا باید به فکر انجام واجبات دینی باشید؟
البته تمرکز اصلی فرآیند طراحی مسیر شغلی این نیست که منافع همه بهطور یکسان، برای تاثیرگذاری مثبت مورد توجه قرار گیرد. با این حال، ما بهدنبال این هستیم که برای در نظر گرفتن دیگر ارزشهای اخلاقی نیز فضایی را در نظر بگیریم تا بتوانید آنها را در برنامه خود بگنجانید.
برای مثال، ما واقعا توصیه نمیکنیم کاری انتخاب کنید که از دیدگاه عقلی اشتباه است، حتی اگر در مورد شخص شما بتواند بیشترین تاثیرگذاری مثبت را بههمراه داشته باشد؛ چرا که طرحهای این چنینی بهندرت خوب عمل میکنند، حتی اگر از منظر تاثیرگذاری در مثبتترین حالت ممکن باشند.
در صورتی که دوست دارید در خصوص دلیل حذف گزینههای اشتباه و یا در مورد عدم اطمینان اخلاقی و اعتدال مربوط به ایدههای کلیدی بحث کنیم، دوره طراحی مسیر شغلی را دنبال کنید.
- پلتفرم هوشمند هدایت شغلی بتاتیک به شما کمک می کند مسیر شغلی متناسب با خودتان را طراحی کنید و خودتان را به چالش بکشید!
- ثبت نام رایگان در پلتفرم هدایت شغلی بتاتیک