احساس پوچی شغلی چیست و چطور می توانیم با آن مقابله کنیم؟

احساس پوچی شغلی

این محتوا را به اشتراک بگذارید

شغلی که انتخاب می کنیم و برای ان هزینه می کنیم، بخش مهمی از ساعات زندگی ما را تشکیل می دهد. اما زمانی که نتوانیم ارتباط مثبتی با کار و حرفه ی خود برقرار کنید، احساس پوچی می کنیم و نمی توانید با انگیزه و لذت به کار خود ادامه دهید.

متاسفانه این مساله علاوه بر این که دچار افت کاری و کاهش انرژی کاری میشود، در مسائل فردی و بین فردی ما نیز تاثیر منفی می گذارد. به همین دلیل اهمیت ویژه ای دارد و باید برای این موضوع راه حل اصلی پیدا کنیم. در ادامه به بررسی موضوع احساس پوچی شغلی می پردازیم. 

فهرست مطالب

احساس پوچی با نارضایتی شغلی چه تفاوتی دارد؟

احساس پوچی و نارضایتی شغلی دو مفهوم متفاوت هستند، اگرچه ممکن است با یکدیگر همراه باشند. نارضایتی شغلی به معنی احساس عدم رضایت از شغل فعلی است. عواملی مانند نامناسب بودن شرایط شغلی، بدرفتاری همکاران یا مدیران، حقوق ناکافی ممکن است باعث ایجاد این احساس شوند.

در حالی که احساس پوچی به معنی عدم ارتباط و احساس خالی و بی‌معنی بودن شغل فعلی است. فرد ممکن است همچنان رضایت از شرایط شغلی خود داشته باشد. با این حال  احساس کند کارش بی‌معنا و بی‌اهمیت است.

بنابراین، احساس پوچی و نارضایتی شغلی دو مفهوم جدا از یکدیگر هستند، اگرچه ممکن است همزمان رخ دهند. در صورتی که احساس پوچی را تجربه می کنید،بهتر است مسیر شغلی و نوع شغل خود را مورد بازبینی قرار دهید. شما می توانید با ابزارها و راهکارهایی به دنبال درمان این احساس بی‌معنی بودن شغلی خود باشید.

برای پیدا کردن پاسخ این سوال که چطور می توانید رضایت شغلی داشته باشید مقاله “در چه صورتی رضایت شغلی دارم” را مطالعه کنید.

مثال‌هایی از احساس پوچی عبارتند از:

  • فردی که در یک خط تولید کار می‌کند و همیشه کارهای تکراری و بی‌اهمیت انجام می‌دهد. این فرد ممکن است احساس پوچی شغلی داشته باشد و از کار خود رضایت نداشته باشد.
  • کارمند اداری که در یک شرکت بزرگ کار می‌کند و همیشه با کارهای یکنواخت روبرو است. این شخصیت می احتمالا دچار احساس پوچی میشود.
  • یک معلم که همیشه با دانش‌آموزان سر و کار دارد و توانایی آموزش آنها را ندارد. او نمی‌تواند به اهدافی که برای خود تعیین شده، رسیدگی کند و ممکن است احساس پوچی داشته باشد.
  • مدیری که در محیطی ناسازگار کار می‌کند و با همکاران و مدیران خود مشکلاتی دارد. این فرد احساس پوچی شغلی را تجربه می کند.
  • یک کارمند که به شغل خود علاقه‌ای ندارد و فقط برای پرداختن به نیازهای مالی خود این کار را انجام می‌دهد. او نیز شامل احساس پوچی شغلی خواهد شد.

چه زمانی در مسیر شغلی خود احساس پوچی میکنیم؟

شرایط مختلفی وجود دارد که ما در مسیر شغلی خود احساس پوچی کنیم. این عوامل احساسات مختلفی را در ما بوجود می‎آورد. اما در نهایت به احساس ناخوشایند و پوچی در مسیر شغلی منتج می شود. در ادامه به برخی از این موارد اشاره خواهیم داشت.

عدم ارتباط با رسالت شغلی: وقتی که افراد احساس کنند که شغلشان با رسالت و اهداف شخصی یا ارزش‌های اخلاقی و اجتماعی خود هماهنگ نیست، احساس پوچی می‌کنند.

عدم رشد و پیشرفت: افراد در صورتی که فرصتی برای یادگیری و پیشرفت در شغلشان وجود نداشته باشد. هم چنین اگر احساس کنند فرصت‌های شغلی شان محدود هستند، نمی‌توانند به رشد و پیشرفت بیشتری دست یابند. در این حالت به احساس پوچی بیشتری برسند.

نداشتن اهداف کاری واضح: وقتی که افراد اهداف شغلی و شخصی واضحی نداشته باشند و در شغل خود به هدفی پایدار نرسیده باشند، ممکن است به احساس پوچی بیشتری برسند. 

نداشتن چالش و تنوع در شغل: اگر شغل شما فاقد چالش و تنوع است، ممکن است احساس پوچی بیشتری نسبت به شغل‌های دیگر تجربه کنید.

محیط کار ناسازگار: در برخی شغل‌ها، ممکن است با همکاران یا مدیران ناسازگاری داشته باشید و روابط شما با آن ها با اختلافات زیادی همراه باشد که این موضوع می تواند باعث ایجاد احساس پوچی شود.

عدم رضایت از کار: اگر شما  از شغل خود ناراضی هستید و فکر می‌کنید کاری که انجام می‌دهید با شخصیت و علاقه‌ ی شما همخوانی ندارد، ممکن است احساس پوچی را تجربه کنید.

چطور احساس پوچی را شناسایی کنیم؟

شناسایی احساس پوچی در مسیر شغلی ممکن است در برخی موارد سخت باشد، اما با توجه به نشانه‌های زیر می‌توانید بفهمید که آیا شما با این مشکل مواجه هستید یا خیر:

  • عدم احساس رضایت درباره کاری که انجام می‌دهید و احساس ناخوشایندی از آن.
  • عدم احساس ارتباط معنادار با کارفرمای خود و همکاران و عدم احساس وابستگی به سازمان.
  • عدم وجود چالش در کار و احساس اینکه هیچ چیز جدیدی برای یادگیری و به دست آوردن وجود ندارد.
  • عدم وجود هدف و ویژگی‌هایی که برای خود تعیین کرده‌اید و احساس عدم رسیدن به آن‌ها.
  • احساس ناراحتی و خستگی زیاد در روزهای کاری و احساس کاهش انگیزه کاری.
  • احساس تنهایی و عدم حمایت در کار و احساس عدم تعامل و ارتباط با دیگران.
  • احساس عدم ارزشیابی درست و منصفانه و احساس عدم تشویق و تمجید در کار.
  • احساس عدم رضایت از درآمد و پاداش‌های دریافتی.

اگر شما با چندین نشانه از موارد فوق مواجه هستید، احتمالاً با احساس پوچی شغلی مواجه هستید و باید اقدامات لازم را برای مقابله با آن انجام دهید.

چطور احساس پوچی را درمان کنیم؟

احساس پوچی در مسیر کاری ممکن است باعث کاهش رضایت شغلی وعملکرد کاری شما شود. در ادامه به سراغ چند راهکار برای درمان احساس پوچی در مسیر شغلی می رویم

تعیین اهداف جدیدممکن است شما در موقعیت شغلی فعلی خود به اهدافی که از آن انتظار دارید دست یافته باشید. اما ممکن است این اهداف برای شما کافی نباشد و نیاز به تعیین اهداف جدید و بلندمدت داشته باشید. برای این کار، بهتر است با خودتان صادق باشید و به پازل خودشناسی و برنامه ریزی بلند مدت خود رجوع کنید. شما می توانید به دنبال اهداف جدید و معنادار در زمینه شغلی و شخصی خود باشید.

ارتباط برقرار کردن با رسالت شغلی: ممکن است ارتباط شما با رسالت شغلی خود کم باشد. برای این کار، باید از روش ذهن گردی خودتان را به چالش بکشید. همچنین می توانید از راهنمایی افراد دیگر از جمله مربیان شغلی و منتورها بهره ببرید. سعی کنید رسالت شغلی خود را به شکلی که با ارزش‌های شخصی و اجتماعی شما سازگار باشد، شکل دهید. برای اینکار شما نیاز دارید مسیر شغلی خود را طراحی کنید و فرم های موجود در درسنامه طراحی مسیر شغلی را تکمیل کنید.

تغییر در شیوه تفکر و استقبال از تجربیات جدید: شیوه فکر ما می‌تواند بر تجربه شغلی ما تاثیر بگذارد، بنابراین برای درمان احساس پوچی در مسیر شغلی، باید به شیوه فکر خود توجه کنید و سعی کنید نگرش‌های مثبت و افکار سازنده‌تری را ایجاد کنید.به دنبال فرصت‌های جدید برای رشد و پیشرفت خود باشید، مثلاً شرکت در دوره‌های آموزشی، همکاری با افراد متخصص و موفق در حوزه شغلی خود و همچنین جستجوی فرصت‌های شغلی جدید می تواند به شما دید بهتری بدهد.

برای از بین بردن احساس پوچی از چه کسی کمک بگیرم؟

اگر احساس پوچی در مسیر شغلی را تجربه می‌کنید، می‌توانید با افراد با تجربه و یا شرکت ها و موسساتی که تخصصی در زمینه مسیر شغلی فعالیت می کنند، مشورت کنید. 

  • مشاور شغلی:مشاور شغلی می‌تواند شما را در شناسایی مهارت‌های شغلی، ارزیابی رفتارهای شغلی و بهبود رویکردهای شغلی راهنمایی کند.
  • روانشناس: روانشناس می‌تواند به شما کمک کند تا عوامل ایجاد کننده احساس پوچی را شناسایی کنید. با استفاده از روش‌های مختلفی، این احساس را بهبود بخشید. که شامل مشاوره فردی، مشاوره گروهی و مشاوره آنلاین است.
  • سازمان‌های مرتبط با شغل: برخی سازمان‌ها مانند سازمان فنی حرفه‌ای و یا انجمن‌های کاریابی و پلتفرم های هدایت شغلی می توانند تاثیر مثبتی داشته باشند. انها در راستای پیدا کردن معنا و ارزش های شغلی و دست پیدا کردن به مسیر شغلی مناسب به شما کمک کنند.

به صورت کلی، برای از بین بردن احساس پوچی در شغل خود، می‌توانید از کمک یکی از این مشاوران یا سازمان‌ها استفاده کنید. این افراد می‌توانند شما را در شناسایی راه‌حل‌های بهبود شغلی و رفع عوامل ایجاد کننده احساس پوچی راهنمایی کنند.

منتورشیپ
تصویر بخش معرفی منتورها در پلتفرم هوشمند هدایت شغلی بتاتیک

سخن نهایی

احساس پوچی در مسیر شغلی می‌تواند تأثیرات منفی بر روی کیفیت زندگی و بهره‌وری شما در کار داشته باشد. بنابراین، شناسایی راهکارهای مناسب برای مقابله با آن، می‌تواند بهبود قابل توجهی در زندگی شخصی و شغلی شما به همراه داشته باشد. بهترین راه برای مقابله با احساس پوچی، پیدا کردن معنای کاری و تعامل مستمر با افرادی است که برای شما مهم هستند. همچنین بهره‌برداری از منابعی مانند مشاوره شغلی و منتورها، مطالعه و آموزش مداوم و حفظ تعادل کاربا زندگی.

  • با ثبت نام رایگان در پلتفرم بتاتیک می توانی مسیر شغلی متناسب با شخصیت خودت را بررسی کنی و مربیان شغلی و منتور شخصی حرفه ای  داشته باشی.

پلتفرم هوشمند هدایت شغلی

AI-Powered Career Coach Platform

هر آنچه که برای موفقیت در مسیر شغلی به آن نیاز دارید، در این پلتفرم برای شما فراهم شده! فرقی نداره اول راه هستید یا میانه آن، فقط کافیه آستین بالا بزنید و شروع کنید!

درباره بتاتیک

بتاتیک یک پلتفرم هوشمند مهارت سنجی است که به کاربران و کسب و کارها کمک می کند تا با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی، مهارت ها، توانایی ها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را به خوبی شناسایی کرده تا با کمترین زمان و بالاترین دقت، مسیر توسعه حرفه ای خود را در پیش بگیرند.

logo-samandehi