مربی و کوچ شغلی، مشاوره شغلی و منتورها در مسیر شغلی به افراد کمک میکنند اما هر کدام از آن ها رویکردهای مختص خود را دارند و متفاوت عمل می کنند.( می توانید در مقاله “نقش مشاوره شغلی در انتخاب شغل” هم اطلاعاتی در این زمینه کسب کنید.)
مربی یا کوچ شغلی اغلب به عنوان یک راهنمای عملی برای شخص فعالیت میکند و به او کمک میکند تا با تمرین، تواناییهای خود را در مسیر شغلی بهبود ببخشد. این شخص با بررسی توانمندیها و نقاط ضعف و ارائه برنامههای تمرینی، به کاربر کمک میکند تا تواناییهای خودش را در راستای مسیر شغلی مورد نظر تقویت کند. مربی شغلی همچنین به شخص کمک میکند تا اهداف خود را مشخص کند و به سمت آن حرکت کند. کوچ شغلی با استفاده از سوالات و روشهای مختلف، شخص را به کشف راه حلهای جدید و مؤثر در رسیدن به اهدافش میرساند. به طور کلی هدف کوچینگ شغلی، توسعه تواناییها و بهبود عملکرد شغلی شخص است.
در مقابل، منتورشیپ به عنوان یکی دیگر از روشهای یادگیری و توسعه فردی، در حوزه شغلی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. در واقع، منتورشیپ به معنای رابطهای است که در آن فردی با تجربه و موفق در حوزه خود به عنوان راهنما و مشاور، به فردی که در مسیر رشد و پیشرفت حرکت میکند، کمک میکند.
فهرست مطالب
منتور (mentor)و منتی (mentee)چه کسانی هستند؟
در منتورشیپ، فرد مشاور و راهنما به نام منتور (Mentor) شناخته میشود که با ارائه تجربیات و مشاورههای شغلی و حرفهای خود به فردی که به عنوان منتی (Mentee) شناخته میشود، کمک میکند تا در مسیر رشد و موفقیت شغلی خود پیشرفت کند و به موفقیت برسد.
از جمله مزیتهای منتورشیپ میتوان به ارتقای مهارتهای شغلی، توسعه کارآمدی و افزایش اعتماد به نفس فردی در مسیر حرفهای اشاره کرد. همچنین منتورشیپ میتواند به فرد کمک کند تا راهبردهای بهتری را برای پیشرفت در حوزه شغلی خود پیدا کند و در مواجه با چالشهای شغلی بهتر عمل کند.
چطور منتور مناسب پیدا کنیم؟
برای پیدا کردن منتور مناسب، پیشنهاد می شود قدم های زیر را دنبال کنید:
- مشخص کردن حوزه کاری: باید حوزه کاری خود را مشخص کرده و به دنبال منتوری بگردید که در همین زمینه فعالیت داشته باشد.
- شبکه سازی: با شناختن افرادی که در حوزه کاری شما فعالیت دارند، میتوانید به دنبال افرادی بگردید که میتوانند به شما کمک کنند. این شبکه سازی می تواند با شرکت در رویدادها و استفاده از شبکه های اجتماعی مانند ( LinkedIn و Facebook) صورت بگیرد
- استفاده از منابع داخلی: ممکن است در شرکت یا سازمانی که کار میکنید، افرادی با تجربه و مهارتهای مناسب برای منتورینگ شما وجود داشته باشند. در این صورت میتوانید از این منابع داخلی استفاده کنید تا به دنبال یک منتور مناسب بگردید.
- استفاده از پلتفرم های منتورشیپ می تواند گزینه بسیار مناسبی باشد چرا که در این پلتفرم ها منتورهای متخصص و با تجربه عضو شده اند و علاوه بر مهارت در این زمینه، علاقه مند به راهنمایی کردن و کمک کردن به شما هستند.
مربی شغلی چه کسی است؟
Job Coach با توجه به تخصص و تجربههایش در زمینه مشاوره و کوچینگ، به فردی گفته میشود که به دنبال رسیدن به موفقیت در راستای مسیر شغلی و با استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف، به فرد کمک میکند تا به اهداف و رویاهای حرفهای خود دست یابد. مربی شغلی در ابتدا با فردی که به دنبال شغلی جدید است، شروع به کار میکند و به او کمک میکند تا شغل مناسب خود را پیدا کند. سپس با فرد همراه می شود تا در شغل جدید یا شغلی که از قبل داشته است تا به بهترین شکل ممکن در آن زمینه عمل کند و در واقع مسیر شغلی خود را طراحی کند.
اهمیت مربی شغلی در کمک به فرد در رسیدن به اهداف و رویاهای حرفهای خود است. مربی شغلی با توجه به تخصص و تجربههایش، میتواند به فرد کمک کند تا در زمینه شغلی خود بیشتر بیاموزد و تجربیات جدید کسب کند. این مدل همکاری و کمک باعث بهبود کیفیت زندگی شخص نیز می شود و باعث افزایش رضایت شخص از کار و زندگی او میشود. مربی شغلی این کار با استفاده از برنامه ای منظم و تمرینهای عملی انجام می دهد. هم چنین مربی شغلی با ایجاد تجربیات جدید و اعتماد به نفس شغلی در افراد میشود.
مربی شغلی در طراحی مسیر شغلی کمک می کند؟
بله، او میتواند در مورد اهداف و چشم اندازهای شغلیتان را بررسی کند و شما را راهنمایی کند تا به مسیر شغلی مطلوبتان برسید. همچنین با شما درباره مهارتهای لازم برای دستیابی به این اهداف و نحوه توسعه مهارتی شما، صحبت می کند. علاوه بر این، مربی شغلی میتواند به شما کمک کند تا راهکارهایی را برای ارتقای شغلتان پیدا کنید. او در مسیر شغلیتان همراهی کند تا مشکلات را حل کنید و تواناییهای خود را بهتر بشناسید.
مربی شغلی چطور در استعدادیابی شغلی کمک می کند؟
مربی شغلی در استعدادیابی شغلی نقش مهمی ایفا میکند. او با توجه به شغل و موقعیت شغلی مورد نظر، با شما درباره مهارتها، تواناییها، مسیر شغلی، رفتارها و شخصیت شما صحبت میکند تا بتواند به شما در شناسایی نقاط قوت و ضعف خود کمک کند. در این راستا، مربی شغلی میتواند با توجه به استعدادها و مهارتهای شما، بهترین شغل یا موقعیت شغلی را پیشنهاد دهد و همچنین میتواند با شما در مورد اهداف و آرزوهای شغلیتان صحبت کرده و به شما کمک کند تا مسیر مناسبی برای دستیابی به این اهداف انتخاب کنید.
علاوه بر این، مربی شغلی میتواند با استفاده از تستهای شخصیت شناسی و ارزیابیهای استعدادی، شما را در شناخت هر چه بهتر خودتان یاری کند. این تستها و ارزیابیها میتوانند به شما کمک کنند تا علاوه بر اینکه خودتان را بهتر بشناسید، بتوانید به کمک نتایج این آزمون ها و تطبیق سنجی های شغلی، بهترین شغل یا موقعیت شغلی متناسب با خود را پیدا کنید و به شما ایدههایی برای توسعه استعدادهای خود بدهد.
به طور خلاصه، مربی شغلی با شناسایی استعدادها و مهارتهای شما و ارزیابی این استعدادها، به شما در یافتن شغل یا موقعیت شغلی مناسب کمک میکند و با ارائه راهکارهایی برای توسعه استعدادهای شما، در پیشرفت شغلی شما نیز همراهتان است.
ایا مربی شغلی می تواند به من منتور مناسب پیشنهاد دهد؟
بله، مربی شغلی می تواند به شما منتور مناسبی را پیشنهاد دهد. در واقع، یکی از وظایف اصلی مربی شغلی این است که به شما کمک کند تا یک منتور مناسب پیدا کنید. او می تواند به شما راهنمایی هایی در مورد اینکه چگونه بهترین منتور را پیدا کنید، چگونه با منتور خود کار کنید و چگونه از روابط خود با منتورتان بهره ببرید، بدهد.
چه هزینه ای برای مربی شغلی در نظر بگیرم؟
هزینههای مربی شغلی میتواند بسته به سطح تجربه و مهارت مربی، موقعیت مکانی، نوع خدمات مورد نیاز و طول دوره مشاوره، متغیر باشد. همچنین، بسته به سازمان و شرکت مربی شغلی، میزان هزینهها متفاوت است. به عنوان مثال، هزینههای مربی شغلی برای یک فرد ممکن است با هزینههای مربی شغلی برای یک شرکت تفاوت داشته باشد.
به طور کلی، برای مربی شغلی باید حداقل مبلغ 200 هزار تومان در نظر گرفت ولی هزینه بیشتر یا کمتر از این مقدار می تواند باشد. البته در برخی شرایط میتوانید با مربی شغلی قیمت مشاوره را مذاکره کنید و با توجه به نوع و حجم خدمات و هدف شغلی خود، قیمت مناسبی را دریافت کنید.
لازم به ذکر است که هزینههای مربی شغلی یک سرمایهگذاری در آینده شغلی شما است و میتواند به شما کمک کند تا بهترین نتیجه را در مسیر حرفهای خود به دست آورید.
دوست دارید با هزینه های مربی شغلی بتاتیک آشنا شوید؟ ثبت نام در پلتفرم را کلیک کنید!
بدون مربی شغلی هم می توانم به موفقیت برسم؟
بدون مربی شغلی نیز میتوان به موفقیت در مسیر شغلی دست یافت. با این حال، بهرهوری از خدمات مربی شغلی میتواند به شما کمک کند تا مسیر شغلی خود را بهبود بخشید، به طور موثرتر برای اهداف خود کار کنید و از تجربیات مربی خود بهرهمند شوید. به علاوه، مربی شغلی میتواند در بهبود مهارتهای شغلی شما و رفع نواقص شغلی کمک کند. در نتیجه، هرچه بیشتر برای به دست آوردن موفقیت تلاش کنید، استفاده از خدمات مربی شغلی میتواند مفید باشد.
چطور متوجه شوم که به مربی شغلی نیاز دارم؟
به طور کلی، مربی شغلی میتواند به شما کمک کند در مسیر شغلی خود بهتر عمل کنید و به طور موثرتر به اهداف خود برسید. برای مثال، اگر در یک شغل قرار دارید ولی نمیتوانید به عنوان یک پیشرو در این زمینه فعالیت کنید، مربی شغلی میتواند به شما کمک کند تا مهارتهای شغلی خود را بهبود بخشید و در نهایت به عنوان یک پیشرو در این زمینه فعالیت کنید.
همچنین، اگر به دنبال تغییر شغل هستید یا دوست دارید عنوان شغلی و یا حتی مسیر شغلی خودتان را عوض کنید، مربی شغلی میتواند به شما کمک کند تا بتوانید به شغلی که واقعا علاقهمند هستید و برای شما مناسب است، دست پیدا کنید.
اگر هنوز نمیدانید که آیا به مربی شغلی نیاز دارید یا نه، میتوانید سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- آیا به دنبال رشد شغلی خود هستید؟
- آیا به دنبال پیشرفت در شغل فعلی خود هستید؟
- آیا میخواهید مهارتهای شغلی خود را بهبود بخشید؟
- آیا به دنبال به دست آوردن یک شغل جدید هستید؟
- آیا از شغل فعلی خوداحساس رضایت ندارید؟
- آیا در تصمیم گیری و انتخاب مسیر شغلی تردید دارید؟
- آیا اطلاعات درستی از مشاغل جدید و روش رسیدن به ان ها ندارید؟
اگر به هر یک از این سوالها پاسخ مثبت دادید، احتمالاً به مربی شغلی نیاز دارید!
سخن نهایی
همه ما برای برنامه ریزی و موفقیت در مسیر شغلی نیاز به راهنما داریم و میتوانیم از روش های مختلف به این راهنماها و راهنمایی ها دست پیدا کنیم یا اگر چالش انتخاب عنوان شغلی و یا مسیر شغلی دارید و هنوز نمی دانید چه استعدادی دارید، اگر در برنامه ریزی بلندمدت و تعیین استراتژی شغلی مشکل دارید و یا اگر در زمان مصاحبه کاری یا تدوین رزومه چالش دارید می توانید از یک مربی شغلی کمک بگیرید
هم چنین اگر بین چند عنوان شغلی و یا تخصص گیر کرده اید و نمی توانید انتخاب کنید، اگر جهت مهارت افزایی مردد هستید و نمی دانید بهترین روش برای شما چه چیزی است و اگر به دنبال کسب تجربه افراد متخصص در حوزه خودتان هستید بهتر است از یک منتور متخصص در حوزه خودتان کمک بگیرید.
- با ثبت نام در پلتفرم بتاتیک می توانید علاوه بر خودشناسی و شرکت در آزمون ها مختلف، مسیر شغلی خود را طراحی کنید و از مربیان شغلی و منتورها کمک بگیرید.