نقش خودشناسی در رضایت شغلی

این محتوا را به اشتراک بگذارید

شاید شما جزو افرادی باشید که با وجود داشتن استعدادهای ناب در مسیر شغلی مناسب خود قرار ندارید و از شغل خود لذت نمی برید. این در حالی است که شما می توانید از قابلیت های خود بهترین استفاده را ببرید و توانمندی هایتان را در مسیر شغلی شکوفا کنید. جملات زیر را با دقت بخوانید و با خودتان کمی فکر کنید و ببینید چقدر آشنا به نظر می رسند:

خسته شدم، با وجودی که توانمندی های زیادی دارم اما دیگران آنها را نمی بینند و درک نمی کنند.

تا حالا چندین بار خواهرم مهارت هایی از من را دیده است و به من بازخورد داده است که اصلا خودم به آنها توجه نکرده بودم!

می دانم این راهی که دارم طی میکنم واقعا بدرد من نمی خورد اما مسیر درست را نمیدانم و حس میکنم گم شده ام! 

برخی از شما عزیزان با وجود قابلیت های ویژه و کم نظیری که دارید اما هنوز آنها را کشف نکرده اید. در این مقاله قصد داریم در رابطه با کشف این قابلیت ها و خودشناسی صحبت کنیم تا شاید راه حلی برای حل این مدل چالش ها و سوالات شما باشد، پس تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

فهرست مطالب

پنجره جوهری گامی در جهت رسیدن به خودشناسی

پنجره جوهری1

پنجره جوهری ابزاری روانشناسی است که دو محقق به نام جوزف لوفت و هری اینگرام در سال 1995 ایجاد کردند. این پنجره ابزاری است که به آگاهی از خود و درک متقابل از همدیگر کمک میکند. در ادامه به هر کدام از این اجزا پنجره جوهری می پردازیم.

  • بخش اشکار: این بخش به قابلیت هایی اشاره دارد که برای شما و دیگران شناخته شده است.
  • بخش کور: این قسمت مهارت هایی را شامل می شود که از نظر دیگران شناخته شده است اما برای شما هنوز ناشناخته باقی مانده است. برای مثال شاید کارفرمای شما بداند که مهارت مدیریتی خوبی دارید و از پس کنترل کردن یک تیم بر می آیید اما خودتان به آن پی نبرده اید!
  • بخش پنهان: حوزه پنهان مربوط به توانایی هایی است که برای شما شناخته شده است، اما دیگران هنوز کشف نکرده اند.
  • بخش ناشناخته: این بخش اشاره به توانمندی هایی دارد که هم برای شما و هم برای دیگران ناشناخته است. برای مثال شاید شما در کنار کار خودتان که مسئول تولید محتوای شرکت هستید، توانایی زیادی در فروش داشته باشید اما چون تا حالا بروز نداده اید و اصلا سمتش نرفته اید نه خودتان می دانید و نه کارفرما! 

هر چقدر شناخت شما از توانایی ها و استعدادهایتان بیشتر باشد، دانش شما از بخش اشکار بیشتر می شود. در نتیجه می توانید با آگاهی بیشتری در مسیر شغلی خود تصمیم گیری کنید.

خودشناسی چیست و شامل چه بخش های میشود؟

پازل خودشناسی

در واقع خودشناسی فقط شناخت علایق شما نیست چرا که علاقه به تنهایی نمی تواند به شما در مسیر زندگی و شغلی تان کمک کند بلکه  علاوه بر آن ،موارد دیگری از جمله استعداد ها، نقاط ضعف و … را شامل می شود. بر اساس تحقیقات و مطالعات توسط تیم بتاتیک ما می توانیم خودشناسی را یک پازل 6 وجهی بدانیم که با تکمیل کردن آن می توانیم به شناخت کافی نسبت به خود برسیم.

 این موارد شامل بررسی علایق، استعدادها، مهارت ها، اهداف، معنا و نقاط ضعف می شود. شما با بررسی و شناخت دقیقی که از این موارد بدست می آورید با بخش های کور و پنهان خود روبرو می شوید.(برای آشنایی با قطعات پازل خودشناسی وارد داشبورد خود در بتاتیک شوید) 

چگونگی تکمیل کردن پازل را در ادامه توضیح خواهیم داد پس تا انتهای مقاله با ما باشید تا راه و رسم رسیدن به خودشناسی را یکبار برای همیشه یاد بگیرید.

چطور به خودشناسی برسیم؟

مسیر خودشناسی

این سوال ممکن است سوال خیلی از ما انسان ها در سنین مختلف باشد، چه زمانی که دانش آموز هستیم و دغدغه تحصیل و انتخاب رشته داریم، و چه در دوران دانشجویی و حتی زمانی که شاغل هستیم!

برای همین اینکه از چه روشی استفاده کنیم و هر روش چقدر موثر باشد موضوع مهمی است.در پایین چندین راه مختلف جهت رسیدن به خودشناسی را بررسی می کنیم:

1- آزمون های شخصیت شناسی

آزمون های روانشناختی زیادی وجود دارند که براساس آن ها می توان به جنبه های مختلفی از خود پی برد. این آزمون ها انواع مختلفی دارند برای مثال با شرکت در آزمون هالند می توانیم تیپ شغلی خود را شناسایی کنیم و بخشی از پازل “علایق من” را تکمیل کنیم و همچنین برای مثال با شرکت در آزمون هوش چندگانه گاردنر می توانیم توانایی ها و استعدادهای خود را شناسایی کنیم و به بخش کوچکی از پازل “استعدادهای من” برسیم.

یک آزمون جذاب که با شرکت در آن می توانید علایق خود را به کمک هوش مصنوعی کشف کنید و برای مشاوره رایگان هم درخواست دهید به مدت محدود به صورت رایگان در اختیار کاربران بتاتیک قرار گرفته است. کافیه بر روی لینک زیر کلیک کنید:

آزمون رایگان استعدادیابی شغلی

2- ذهن گردی

خودشناسی

شاید تا الان زیاد شنیده باشید که یک دفتر داشته باشید و اتفاقات روز خود را یادداشت کنید و …

به طور کلی فکر کردن و تامل کردن و به دنبال آن نوشتن، می تواند یک نرمش ذهنی خیلی مفید برای ما باشد. در این بخش با ذهن گردی  به شناخت کافی از دنیای درون خود و یا اصطلاحا به بخش ناشناخته ها پی می بریم که ساز و کار آن به این شکل است که در هر بخش از قطعات پازل یکسری سوالات تشریحی هدفمند در اختیار فرد قرار می گیرد تا بتواند درباره آن ها فکر کند و پاسخی مناسب برای آن بنویسد.

3- فیدبک گرفتن از دیگران

اما همانطور که در بالا در بخش پنجره جوهری توضیح دادیم، همه ی ما ممکن است یک بخش کور داشته باشیم، یعنی یکسری ویژگی ها، نقاط ضعف، مهارت ها و توانایی هایی که شاید خانواده، کارفرما، استاد، همکلاسی و دوست توانسته باشند به آن ها پی ببرند در صورتی که خود ما از آن ها غافل هستیم. از همین رو با فیدبک گرفتن و پرسیدن سوالات مناسب از اطرافیان می توانیم به خودشناسی بهتری برسیم.

4- کوچ فردی یا شغلی

فرض کنید 3 روش بالا را انجام داده اید، اما همچنان در ابهام خواهید ماند چرا که حجم زیادی از اطلاعات مختلف از طریق آزمون ها، پاسخ به سوالات و بازخورد اطرافیان را جمع کرده ایم و البته توانسته ایم به شناخت بهتری برسیم اما احتمال زیاد نتیجه گیری خاصی نمی توانید بکنید!

اینجا است که یک کوچ توسعه فردی و یا یک کوچ شغلی می تواند به داد شما برسد و با پرسیدن یک سری سوالات هدفمند به شما در نتیجه گیری نهایی کمک کند.

چطور با خودشناسی به رضایت شغلی برسیم؟

رضایت شغلی

خودشناسی اولین گام در رسیدن به یک مسیر شغلی مناسب و در نهایت رضایت شغلی است.

اما نمی توانیم بگوییم خودشناسی تتها راه رسیدن به رضایت شغلی بالا است چرا که برای کسب رضایت شغلی نه تنها شناخت خود بلکه یکسری موارد مهم دیگر تاثیرگذار هستند. 

 برای مثال افراد زیادی هستند با وجودی که علایق خود را کشف کرده اند و به سراغ مهارت مورد علاقه خود رفته اند اما چون چشم انداز شغلی نداشته اند، احساس رضایت شغلی ندارند. احساس پوچی و افسردگی از موارد دیگری است که به علت نداشتن چشم انداز شغلی اتفاق می افتد. شما با طراحی دورنما از آینده خود می توانید به درک بهتری از شغل ایده آل خود برسید و رضایت شغلی بیشتری داشته باشید. اما اینکه چطور این چشم انداز و هدف گذاری تعیین می شود باید سراغ مفاهیم طراحی مسیر شغلی بروید که برای آشنایی بیشتر با این مفهوم هم می توانید مقاله طراحی مسیر شغلی را مطالعه کنید و یا اینکه وارد سایت بتاتیک شوید و در پلتفرم ثبت نام کنید.

سخن نهایی

هر کدام از افراد زمانی که زندگی خود را آغاز می کنند، استعدادهای بالقوه ای دارند که در یکی از بخش های پنجره جوهری قرار دارد. هر چقدر شما خودشناسی خود را عمیق تر و کامل تر انجام دهید می توانید بخش آشکار خود را بزرگتر کنید. به این شکل توانمندی ها و مهارت های بیشتری را بالفعل می کنید.

شما برای کشف این مهارت ها می توانید از پازل 6 وجهی بتاتیک استفاده نمایید و مسیر خودشناسی خود را طی کنید. هم چنین راه هایی پیشنهاد داده شد تا بتوانید با استفاده از آنها به درک عمیق از توانایی ها، علایق و سایر بخش های پازل خودشناسی خود برسید. اما یادتان نرود با خودشناسی به تنهایی نمی توان به رضایت شغلی رسید و علاوه بر کشف توانایی ها و علایق، باید چشم انداز شغلی مناسبی داشته باشید. با استفاده از راه حل های گفته شده می توانید رضایت شغلی خود را افزایش داده و از شغل خود لذت بیشتری ببرید.

در صورتی که در این زمینه نیاز به راهنمایی و مشاوره دارید و  از هرجای ایران که هستید کافیه با ما تماس بگیرید

02191301046

بتاتیک، مربی شغلی هوشمند تو

برای رسیدن به رضایت شغلی به یک سفر جذاب دعوتی!!

پلتفرم هوشمند هدایت شغلی

AI-Powered Career Coach Platform

هر آنچه که برای موفقیت در مسیر شغلی به آن نیاز دارید، در این پلتفرم برای شما فراهم شده! فرقی نداره اول راه هستید یا میانه آن، فقط کافیه آستین بالا بزنید و شروع کنید!

درباره بتاتیک

بتاتیک یک پلتفرم هوشمند مهارت سنجی است که به کاربران و کسب و کارها کمک می کند تا با استفاده از تکنولوژی هوش مصنوعی، مهارت ها، توانایی ها، نقاط قوت و نقاط ضعف خود را به خوبی شناسایی کرده تا با کمترین زمان و بالاترین دقت، مسیر توسعه حرفه ای خود را در پیش بگیرند.

logo-samandehi